Η επίδραση της διατροφής στη νόσο COVID-19 και η υπεροχή της μεσογειακής δίαιτας είναι το αντικείμενο ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μια ελληνική ερευνητική ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ.
Οι Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με τον καθηγητή Θεοχάρη Θεοχαρίδη του
Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, ανέπτυξαν μια νέα θεωρία που προτείνει την
εμπλοκή του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα Platelet-Activating Factor (PAF)
στη νόσο COVID-19.
Ουσιαστικά προτείνεται μια υγιεινή διατροφή με όσο το δυνατόν
περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αναστολείς του PAF. Κάποια από αυτά τα θρεπτικά
συστατικά μάλιστα, προτείνονται ήδη στη βιβλιογραφία και από άλλους ερευνητές
για την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη ή/και μείωση των επιβλαβών
επιπλοκών της νόσου.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, «είναι αναμενόμενο ότι θα βοηθήσει πολύ η
ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικής προέλευσης αναστολείς του PAF, σε
μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν που υπάρχει στα κανονικά τρόφιμα».
Η αξία του άρθρου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι καθηγητές ιατρικής στο General
Practice του Vrije Universiteit, στις Βρυξέλλες συνέταξαν ένα κείμενο με οδηγίες
που προορίζεται για τους γιατρούς τους, στο οποίο εκτός από τη φαρμακευτική
αγωγή προτείνουν τη συγχορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με συγκεκριμένα
φυσικά συστατικά. Μεταξύ αυτών που αναφέρονται είναι και οι αναστολείς του PAF,
παραθέτοντας τις παραπομπές από τις εργασίες της ομάδας.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ είναι η πειραματική
επιβεβαίωση ή μη όλων αυτών, εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει
η εν λόγω ομάδα για τον PAF.