Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιούνται ανά ηλικία, γεγονός που εξηγείται τόσο από ανατομικές, όσο και ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα με την πάροδο των ετών. Ακόμη και εάν ένας οργανισμός θεωρείται απολύτως υγιής, και δεν έχει λάβει κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής μέχρι τότε, κοντά στην ηλικία των 50 ετών θα χρειαστεί να συμπληρώσει την κατά τα λοιπά ισορροπημένη διατροφή του.
Στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι η κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που αγγίζουν το ηλικιακό γκρουπ των μεγαλύτερων ενηλίκων.
Υγεία των οστών: Η ικανότητα των οστών να αναδημιουργούνται μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ιδιαιτέρως στις γυναίκες οι οποίες επηρεάζονται από τις ορμονικές διακυμάνσεις της εμμηνόπαυσης. Η υγεία των οστών υποστηρίζεται από τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, των οποίων οι Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες αυξάνονται μετά τα 50 έτη κατά 25% και 20% αντίστοιχα.
Υγεία της καρδιάς: Τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται ραγδαία στον Ελληνικό πληθυσμό, και είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Οι λιγότερο ισορροπημένες συνήθειες της διατροφής, η απουσία άσκησης, το άγχος, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες, εντείνουν την ανάγκη για προστασία της καρδιάς και του συστήματος των αγγείων. Μπορεί τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής για το καρδιαγγειακό σύστημα να μη γίνονται αισθητά άμεσα, όμως η δράση τους είναι μακροπρόθεσμη. Η ποικιλία των προτάσεων είναι μεγάλη: ωμέγα 3 για τη μείωση των τριγλυκεριδίων, πολυφαινόλες των Μεσογειακών φρούτων και λαχανικών για αντιοξείδωση, πολυβιταμίνες για ολιστική διατροφική κάλυψη και προστασία.
Μνήμη: Μπορεί μεταξύ σοβαρού και αστείου η «αφηρημάδα» να είναι η πρώτη ένδειξη πως κανείς μεγαλώνει, όμως πράγματι ο εγκέφαλος του ανθρώπου και το νευρικό του σύστημα χάνουν την ικανότητα νευροδιαβίβασης, η κυκλοφορία του αίματος δυσχεραίνεται και σημεία του εγκεφάλου συρρικνώνονται. Συστατικά της φύσης, όπως το gingko biloba και η θεοβρωμίνη (από το κακάο), προλαμβάνουν και βελτιώνουν τις προαναφερθείσες καταστάσεις. Παράλληλα το νευρικό σύστημα έχει μεγαλύτερες ανάγκες για τις βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες συχνά αποτελούν και πρόταση του ιατρού.
Εμμηνόπαυση: 'Ακρως γυναικεία ανάγκη η οποία χαρακτηρίζεται από τη μείωση των οιστρογόνων. Πέραν του αυξημένου κινδύνου για οστεοπόρωση, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν ανάγκη από την ισορροπία στο ορμονικό τους σύστημα. Η εξισορρόπηση αυτή έρχεται μέσα από μία ομάδα ουσιών φυτικής προέλευσης που ονομάζονται ισοφλαβόνες.
Προστάτης: Φυσιολογικά ο προστάτης στους άνδρες μεγαλώνει με την ηλικία, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη. Καθώς η υπερπλασία δεν είναι αρχικά συμπτωματική, η προληπτική προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Φυσικά συστατικά όπως ο κολοκυθόσπορος και θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος ενισχύουν την υγεία του προστάτη.
Συκώτι: Κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 4 φάρμακα, ενώ ανά άτομο μας αντιστοιχούν 14 μπουκάλια κρασί ανά έτος. Ο όρος πολυφαρμακία και οι επιδράσεις της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, δεν είναι σίγουρα άγνωστα στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν στο ράφι τους συμπληρώματα διατροφής με συστατικά όπως το milk thistle (γαϊδουράγκαθο) και η χολίνη που θωρακίζουν τα ηπατικά κύτταρα και ενισχύουν τη φυσιολογική διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Όσο για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προτείνεται σε ένα πενηντάρη πελάτη σας να ξεκινήσει κάποιο συμπληρώματα διατροφής να θυμάστε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!
Η Πρώτη
Ακαδημία
Βιταμινών
στην Ελλάδα
Πηγές:
1. Pyrgakis VN. Mortality from coronary artery disease in Greece: where in Europe do we belong? Hellenic J Cardiol. 2009 Mar-Apr;50(2):161-3.
2. Elliot Fagelman, MD and Franklin C Lowe. Saw Palmetto Berry as a Treatment for BPH. Rev Urol. 2001 Summer; 3(3): 134–138.
3. National Institute on Aging. Dietary Supplements. Last accessed 7/10/2015.
https://www.nia.nih.gov/health/publication/dietary-supplements