Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΠΟΕΔΗΝ: Ο επανασχεδιασμός της ΠΦΥ απαξιώνει τις δομές

23/6/2015 10:17:32 πμ
Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να μεταφερθεί η δαπάνη από το κράτος στους πολίτες είναι σαφής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



«Πύρινα βέλη» εναντίον της Κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).


Με τα Κέντρα Υγείας να καταρρέουν υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης και των συνεπακόλουθων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υλικά, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ να «μετράει ευρώ-ευρώ» τα διαθέσιμα κονδύλια, το εγχείρημα της Αριστοτέλους να επανασχεδιάσει την ΠΦΥ της χώρας μοιάζει να «μπάζει από παντού» στους επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ.

«Χωρίς χρήματα, χωρίς μονάδες, χωρίς προσωπικό και με δεδομένη την αβεβαιότητα των ημερών πως έρχεται η κυβέρνηση να προτείνει μια αναδιάρθρωση της ΠΦΥ; Είναι τουλάχιστο ύποπτο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση της Ομάδας Εργασίας μεταφράζεται σε αναδιάταξη και συρρίκνωση των δομών.


Βάσει της πρότασης, οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία μετονομάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς, και τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού – Αστικού Τύπου και κάποιες από τις πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε Μονάδες Αναφοράς Π.Φ.Υ. «Στις Μονάδες Υγείας Αναφοράς θα είναι συνδεδεμένες 5-7 Μονάδες Υγείας Γειτονιάς. Παραμένουν διοικητικά και λειτουργικά στις υγειονομικές περιφέρειες», σημειώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, στόχος των αλλαγών που ετοιμάζουν Μαξίμου και Αριστοτέλους είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η εναπόθεση μεγάλου βάρους του κόστους των δράσεων της ΠΦΥ στις πλάτες των ίδιων των πολιτών!

Όπως εξηγεί, η ουσία κρύβεται σε μια αναφορά της Επιτροπής στο κείμενο της πρότασης σύμφωνα με την οποία «η εμπλοκή της κοινότητας, η δημοκρατική συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες, θα στηρίξουν τη νέα Π.Φ.Υ. πολλαπλώς αναπτύσσοντάς την και αξιολογώντας την». Η αναφορά στον εθελοντισμό και η προσπάθεια να μεταφερθεί η δαπάνη από το κράτος στους πολίτες είναι σαφείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος εμφανίζεται λάβρος κατά της ηγεσίας της Αριστοτέλους και της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως με αυτές τις αλλαγές επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν τη σημερινή κατάσταση απαξίωσης των δομών και να «ξεφορτώσουν» τις δαπάνες από τα κρατικά ταμεία.

Ελλείψεις προσωπικού και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αποτέλεσμα κυρίως της πετσοκομμένης χρηματοδότησης πλήττουν τα Κέντρα Υγείας, των οποίων οι εναπομείναντες εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Αλλά και από το μέτωπο του ΕΟΠΥΥ, η επιχορήγηση του είναι κουτσουρεμένη κατά 550 εκατ. ευρώ από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση στο συστατικό Νόμο. «Έτσι σήμερα λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Ούτε λόγος για αγορά των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται Δωρεάν στους πολίτες», εκτιμάται στην ανακοίνωση.


Παράλληλα, μέσα από την πρόταση της Ομάδας Εργασίας διαφαίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, όχι η απεμπλοκή και ελάφρυνση των Δημόσιων Νοσοκομείων από τις υπηρεσίες ΠΦΥ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η ουσιαστική συμμετοχή τους.

«Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει 12ωρη λειτουργία των Μονάδων εκεί που υπάρχουν γύρω νοσοκομεία ή άλλες υγειονομικές μονάδες και 24ωρη λειτουργία των Μονάδων όπου δεν υπάρχουν γύρω νοσοκομεία. Με την εν λόγω πρόταση πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου θα πάψουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα νοσοκομεία θα επιφορτιστούν, με την «σφραγίδα» της κυβέρνησης, την παροχή Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών στις ημέρες εφημερίας τους (πέραν των εκτάκτων), αν και καταρρέουν», σημειώνεται.

Τα «μαύρα» νούμερα της Υγείας

Οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους πάνω από 1 δισ. ευρώ για φάρμακα, ποσό που υπερδιπλασιάζεται αν συνυπολογίσουμε κόστος για ιατρική περίθαλψη.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι δαπάνες στον εφετινό προϋπολογισμό για τις Μονάδες Υγείας είναι 1,3 δις, ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 900 εκατ. ευρώ είναι κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα χαράτσια. «Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 230 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι», αναφέρεται.
Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, η κρατική χρηματοδότηση θα έπρεπε να αυξηθεί τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπισθούν τα κρίσιμα προβλήματα της ΠΦΥ, η οποία πασχίζει να μη βουλιάξει.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σήμερα οι μονάδες της ΠΦΥ δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, όπως γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα και βενζίνη για τα οχήματα, ενώ στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, τις μηδενικές προσλήψεις επί πέντε χρόνια και τις αθρόες μετακινήσεις.

«Αν και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές νέα περιστολή των δαπανών υγείας, ενόψει της συμφωνίας για την αξιολόγηση του υφιστάμενου Μνημονίου, αλλά και του 3ου Μνημονίου που έρχεται», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος