Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας

17/5/2024 12:31:26 πμ
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, ο οποίος θα δώσει πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που θα επιτρέψει να εφαρμοστούν πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απΆ ό,τι μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα. 


Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά και στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (νοσοκομειακή & retail), η οποία όπως είπε θα ξεπεράσει φέτος τα 3 δισ. ευρώ, όταν πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη αυτή ήταν 1,940 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως από την αρχή του Ιουνίου όλες οι εξετάσεις θα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ επομένως θα ελέγχεται καλύτερα η σχετική δαπάνη. 


Αναφερόμενος στα καινοτόμα φάρμακα τόνισε πως «οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω». 


Υπό αυτό το σκεπτικό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το 2025, θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για όσες εταιρείες επιθυμούν να τα εισάγουν. «Να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η χώρα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή», σημείωσε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime
Ζούμε σε μια χρυσή εποχή για την ιατρική σύμφωνα με τον Ansgar Hebborn, Ηead Access Policy Affairs Europe της Roche






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών