Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, ο οποίος θα δώσει πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που θα επιτρέψει να εφαρμοστούν πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απΆ ό,τι μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά και στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (νοσοκομειακή & retail), η οποία όπως είπε θα ξεπεράσει φέτος τα 3 δισ. ευρώ, όταν πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη αυτή ήταν 1,940 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως από την αρχή του Ιουνίου όλες οι εξετάσεις θα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ επομένως θα ελέγχεται καλύτερα η σχετική δαπάνη.
Αναφερόμενος στα καινοτόμα φάρμακα τόνισε πως «οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω».
Υπό αυτό το σκεπτικό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το 2025, θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για όσες εταιρείες επιθυμούν να τα εισάγουν. «Να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η χώρα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή», σημείωσε.