Την εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων παράλληλα με τους νέους δείκτες υγείας του ΙΟΒΕ, επιζητεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και για το σκοπό αυτό ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ήδη η ΕΑΕΕ παρενέβη σε ειδική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 13ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με τίτλο: «Συμπληρωματικότητα και συνέργειες στη φροντίδα υγείας: η υπέρβαση της "κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης».
Στόχος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΕΕ και του προέδρου του Δημήτρη Μαζαράκη είναι ο «διάλογος» αυτός να συνεχισθεί και στις αρχές της άνοιξης να «καταλήξει» στην πρώτη επίσημη συζήτηση-διαβούλευση μεταξύ ασφαλιστών, γιατρών ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, με στόχο να προωθηθεί η ιδέα της χρήση των ιατρικών πρωτοκόλλων. Θέμα που θα αναδείξει στη συνέχεια και το επόμενο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.
Όπως αναφέρει το www.nextdeal.gr, η εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων θεωρείται από τους γνώστες των οικονομικών της υγείας ως η ασφαλέστερη μέθοδος να ελεγχθεί το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι πρώτες που επιθυμούν κάτι τέτοιο καθώς είναι αυτές που πληρώνουν αυτό το κόστος, το οποίο στη συνέχεια βέβαια σταδιακά υποχρεούνται να μετακυλήσουν το καταναλωτή καθιστώντας όμως έτσι τα συμβόλαια υγείας πιο ακριβά. Ουσιαστικά με τα ιατρικά πρωτόκολλα μπαίνει ένα «φρένο» στην «ιατρική αυθαιρεσία», στην τάση δηλαδή του γιατρού να «δημιουργεί» προκλητή ζήτηση υπηρεσιών.
Η ΕΑΕΕ στοχεύει κάποια στιγμή στο μέλλον με βάση τα ιατρικά πρωτοκόλλα να υπογράφονται και οι συμβάσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στο παρελθόν ο κ. Πάνος Δημητρίου μέλος του ΔΣ της ΕΑΕΕ, με την ιδιότητα τότε του προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης είχε ανοίξει ουσιαστικό διάλογο για να υπογραφούν συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους στη παροχή υπηρεσιών υγείας. Η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε καθώς άλλες δυνάμεις που ήταν τότε στο ΔΣ της ΕΑΕΕ (σήμερα έχουν αποχωρήσει) εκτίμησαν ότι η προσπάθεια αυτή θα προκαλούσε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την σταμάτησαν αν και ορισμένοι εκτίμησαν τότε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν το πρόσχημα καθώς κατά βάθος επικράτησαν τα επιμέρους συμφέροντα και επιδιώξεις κάποιων εταιρειών.