Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο πέτυχε μια πειραματική ανοσοθεραπεία

2/2/2018 11:47:05 πμ
Πρόκειται για απευθείας, τοπικό εμβολιασμό πάνω στους όγκους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα πειραματική, τοπική ανοσοθεραπεία έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου και την αποτροπή των μεταστάσεων, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.


Πρόκειται για απευθείας, τοπικό «εμβολιασμό» πάνω στους όγκους, με δύο ουσίες: ένα μικρό τμήμα DNA που λέγεται ολιγονουκλεοτίδιο CpG και ένα αντίσωμα για την πρωτεΐνη ΟΧ40, που από κοινού ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στον όγκο για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια, μερικά ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν τον αρχικό όγκο για να βρουν και να καταστρέψουν άλλους ίδιους όγκους σε όλο το σώμα, δηλαδή, αν και η θεραπεία είναι τοπική έχει θεραπευτική δράση σε όλο το σώμα!


Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες ότι μπορεί να εξαφανίζει τους συμπαγείς όγκους, πρωτογενείς και δευτερογενείς (μεταστατικούς), σε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου. Παράλληλα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, είναι απίθανο να προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με τη σημερινή αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος.


Η μέθοδος είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τρωκτικά με λέμφωμα, καθώς σε λιγότερες από 20 μέρες, τα 87 από τα 90 πειραματόζωα θεραπεύθηκαν πλήρως από τον καρκίνο. Σε τρία ποντίκια ο καρκίνος επανήλθε, αλλά εξαφανίσθηκε τελικά μετά από ένα δεύτερο γύρο θεραπείας. Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε πειραματόζωα με καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει μια ταχεία και σχετικά φθηνή εναλλακτική θεραπεία.


Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι, θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας: Στο εργαστήριό του αναπτύχθηκε η ριτουξιμάβη (rituximab), ένα από τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίθηκαν για χρήση σε καρκινοπαθείς.


Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η νέα θεραπεία θα «δουλέψει» εξίσου καλά και στους ανθρώπους, κάτι καθόλου βέβαιο, καθώς ουκ ολίγες έρευνες με θετικά αποτελέσματα σε τρωκτικά απέτυχαν στη συνέχεια στους ανθρώπους. Φέτος τον Ιανουάριο ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή της νέας μεθόδου σε 15 ασθενείς με λέμφωμα. Τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

ΑΠΕ ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics