O Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου έχει προγραμματίσει μέσα το μήνα Μάρτιο να πραγματοποιήσει πιστοποιημένη εκπαίδευση των μελών του σε Πρώτες Βοήθειες σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Το σεμινάριο που θα υλοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο αφορά την Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), που είναι και ο επίσημος ευρωπαϊκός φορέας για τις Πρώτες Βοήθειες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πιστοποιημένη εκπαίδευση στην:
- Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS ‐ Basic Life Support)
- Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση(AED ‐ Automated External Defibrillation)
Η εκπαίδευση θα γίνει σε μικρές ομάδες (10‐15 άτομα) και θα περιλαμβάνει διαλέξεις με χρήση διαφανειών (PowerPoint & video), επιδείξεις από τους εκπαιδευτές, καθώς και πρακτική εξάσκηση, η οποία γίνεται προσομοιώνοντας πραγματικά περιστατικά με χρήση προπλασμάτων και εκπαιδευτικών απινιδωτών.
Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και διαρκεί 6 ώρες με Βασικές θεματικές:
1. Εισαγωγή
· Ασφάλεια σκηνής ατυχήματος
· Προσωπική Ασφάλεια Διασώστη
· Ενεργοποίηση Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Π.Φ)
2. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
· Καθαρισμός και προστασία αεραγωγού o Αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής
3. Απινίδωση
· Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
4. Απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα (πνιγμονή)
5. Θέση ασφαλείας – ανάνηψης τραυματία
Το κόστος της παραπάνω εκπαίδευσης θα καλυφθεί εξ΄ ολοκλήρου από τον Διανεμητικό Λογαριασμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΔΙΛΟΦΑΡ).
Ο Σύλλογος επίσης προγραμματίζει να πιστοποιήσει τα μέλη του και στο πρόγραμμα Emergency First Response (EFR), πρόκειται για αναγνωρισμένο πρόγραμμα παροχής πρώτων βοηθειών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος. Έχει σχεδιαστεί από την Emergency First Response Coorporation, θυγατρική εταιρία του οργανισμού PADI, που είναι πιστοποιημένος οργανισμός εκπαίδευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και μπορεί να παρέχεται μόνο από πιστοποιημένους εκπαιδευτές EFR.
Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως πρώτοι ανταποκριτές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα Α' Βοηθειών. Ένα πρόγραμμα που διδάσκει όλα τα απαραίτητα βήματα και όλες τις σύγχρονες τεχνικές παροχής βοήθειας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπιστούν άμεσα σοβαρά έκτακτα περιστατικά.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια της Βασικής Υποστήριξης Ζωής (Basic Life Support) και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα ασθενή/τραυματία, τη φροντίδα τραυματία (επίδεση τραυμάτων, νάρθηκες, κ.τ.λ.), τη φροντίδα ασθενούς καθώς και την οργάνωση φαρμακείου κ.α.
Βασικές θεματικές του προγράμματος είναι:
- Ασφάλεια Σκηνής Ατυχήματος
- Προσωπική Ασφάλεια Διασώστη
- Πρωτοβάθμια Φροντίδα
- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
- Διαχείριση Σοβαρής Αιμορραγίας
- Διαχείριση ΣΟΚ
- Τραύματα Σπονδυλικής Στήλης
- Πνιγμονή
- Τραύματα
- Εγκαύματα (χημικά, ξηρά, υγρά, ηλεκτρικά)
- Επείγοντα διαβητολογικά περιστατικά (υπογλυκαιμία ‐ υπεργλυκαιμία)
- Επιληπτικές κρίσεις
- Θερμική εξάντληση / Θερμοπληξία
- Κακώσεις αυχένα
- Κακώσεις θώρακα
- Κακώσεις κεφαλής
- Κακώσεις πλάτης
- Κατάγματα
- Υποθερμία
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 25 ωρών και η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε μικρές ομάδες (10‐15 άτομα), περιλαμβάνει διαλέξεις με χρήση διαφανειών (PowerPoint & Video), επιδείξεις από τους εκπαιδευτές, καθώς και πρακτική εξάσκηση, η οποία γίνεται προσομοιώνοντας πραγματικά περιστατικά.
Το κόστος της παραπάνω εκπαίδευσης θα καλυφθεί κατά ένα ποσοστό από τον Διανεμητικό Λογαριασμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΔΙΛΟΦΑΡ).
Και στα δύο παραπάνω προγράμματα η συμμετοχή αγγίζει το 90% του μελών του φαρμακευτικού συλλόγου.