Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΠΙΣ και ΙΣΑ υπέρ της κατάργησης του 1 ευρώ ανά συνταγή

9/1/2014 11:17:09 πμ
Τις συνέπειες του μέτρου αλλά και τις προτάσεις τους καταθέτουν οι γιατροί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την κατάργηση του μέτρου του 1 ευρώ ανά συνταγή, τονίζοντας αφενός ότι μέτρα σαν αυτά στοιχίζουν ζωές, ενώ οδηγούν τους ασθενείς μακριά από τον γιατρό, καθώς η συνταγογράφηση είναι πλέον κοστοβόρα. Προτάσεις μάλιστα υπάρχουν και οι γιατροί ζητούν να εισακουστούν.

 

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο.
Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προτείνει την επιβολή πρόσθετου τέλους για καπνό, οινόπνευμα, ρυπογόνες βιομηχανίες κ.λπ., προκειμένου να στηριχτεί η περίθαλψη συνολικά, τη στιγμή που μειώνεται η κρατική επιχορήγηση και οι εισφορές των ασφαλισμένων ελαττώνονται δραματικά.
Είναι απορίας άξιο γιατί απορρίφθηκε η πρότασή μας αυτή και έπρεπε να αποσυρθεί το 25ευρω μετά από αναστάτωση και γενική κατακραυγή. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και το ένα (1) ευρώ ανά συνταγή και να στηριχτεί η περίθαλψη, μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει σαν Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.»

 

Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τάσσεται κατά του μέτρου για το 1 ευρώ ανά συνταγή, τονίζοντας ότι η δωρεάν περίθαλψη από την απευθείας αγορά φαρμάκων κινδυνεύει να γίνει σήμερα πιο ακριβή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «με το μέτρο που ισχύει από σήμερα "1ευρώ/ συνταγή”, φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις της ίδιας υπουργικής απόφασης που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δεν θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει.

Αν στο φαινόμενο αυτό, προστεθεί και η «ανοχή» του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου «Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή» 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στο διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά «περιττή».

Επανειλημμένα αιτηθήκαμε την αναγραφή 6 διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των 3 που επιτρέπεται σήμερα, καθώς επίσης και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.

Επίσης εμμένουμε στην πάγια θέση μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος. Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μια κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ.

Ο ΙΣΑ θα προβεί σε κάθε απαραίτητη κινητοποίηση και ενέργεια, ώστε να μειωθεί αυτή η ατελείωτη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των γιατρών και πολύ περισσότερο των ασφαλισμένων.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος