Πιο φθηνά φάρμακα υπόσχεται ο 'Aδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στα φαρμακεία θα διατίθενται πλέον και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ενώ 300 νέα σκευάσματα εντάσσονται στη Θετική Λίστα.
Δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου των ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων θα ισχύουν εφεξής, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι αδικίες που είχαν προκύψει από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου, που είχαν δημιουργήσει συμμετοχές μεγαλύτερες του επιθυμητού σε ορισμένες κατηγορίες θεραπευτικών ουσιών.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο 'Aδωνις Γεωργιάδης, από σήμερα ισχύουν στην ΗΔΙΚΑ οι νέες ασφαλιστικές τιμές, ο μέσος όρος των οποίων διαφοροποιείται, καθώς πλέον υπολογίζεται βάσει του 20% των γενοσήμων που πωλούνται στην αγορά. Βάσει του προηγούμενου συστήματος το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 4%, άλλα ο μέσος όρος της ασφαλιστικής τιμής θα προκύπτει από περισσότερα γενόσημα φάρμακα, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας.
«Στόχος είναι να μπορεί ο ασθενής και ο ασφαλισμένος να βρίσκει γενόσημο, αν είναι δυνατόν και με μηδενική συμμετοχή», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, στον υπολογισμό της ασφαλιστικής τιμής συμπεριλαμβάνεται και ο παράγοντας της περιεκτικότητας, για την οποία το προηγούμενο σύστημα λάμβανε υπόψη μόνο τη χαμηλότερη. Πλέον, δηλαδή, η τιμή θα καθορίζεται και βάση της περιεκτικότητας.
Έτσι, οι ασφαλιστικές τιμές, βάσει των οποίων αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας με τις αλλαγές αναμένεται να πέσουν κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Απαντώντας, εξάλλου, στις κατηγορίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για πληρωμή θεραπειών ακόμη και από χρονίως πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς, υποστήριξε πως το Ιατρείο θα μπορούσε να επιλέξει την οδό της συνεργασίας με το υπ. Υγείας: «Είμαστε ευέλικτοι στην εξεύρεση λύσεων αλλά δυστυχώς το ΜΚΙΕ δεν έχει ακολουθήσει αυτή την οδό για καθαρά πολιτικούς λόγους», κατέληξε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αναμένονται στο άμεσο μέλλον μέτρα και κίνητρα προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να αυξήσουν τον όγκο των γενοσήμων στη χώρα μας.
Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Παράλληλα, σήμερα υπογράφεται απόφαση με την οποία, με τη δημοσίευση του Νέου Δελτίου Τιμών, θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Θα υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες όπως μηνιαίο πλαφόν 20 χιλιάδων ευρώ ανά φαρμακείο και με τον ΕΟΠΥΥ να έχει δυνατότητα να διακόπτει την παροχή στα φαρμακεία αν παρατηρείται υπερκατανάλωση, συγκριτικά με την περίοδο που βρίσκονταν μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για τα ΦΥΚ θα υπολογίζεται κλιμακωτά, κατεβάζοντας το σύνολο του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου κατά περίπου 1,5 μονάδα μεσοσταθμικά.
Φαίνεται, λοιπόν, πως το υπουργείο βρήκε έναν τρόπο να ικανοποιήσει τόσο την Τρόικα που ζητούσε μείωση ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών στο 15%, χωρίς να ανοίξει νέα πληγή με τους φαρμακοποιούς, το ποσοστό κέρδους των οποίων αυτή τη στιγμή (χωρίς τα ΦΥΚ) ανέρχεται στο 19%. «Η ένταξη ΦΥΚ στον υπολογισμό αυτού του ποσοστού κέρδους βοηθάει την επίτευξη του μνημονιακού στόχου γιατί το μειώνει κατά 1,5 μονάδα», σημείωσε ο υπουργός.
Έρχονται τα καινοτόμα φάρμακα
Περίπου 300 νέα φάρμακα, μεταξύ αυτών και 30 με 40 καινοτόμα, συμπεριλαμβάνονται πλέον στη Θετική Λίστα, δηλαδή αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.
«Με την ένταξη τους στη θετική λίστα ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι καλοκαίρι, που στόχο είχε φθάσουν στους ασθενείς νέα εξελιγμένα φάρμακα που κυκλοφορούν τουλάχιστον σε 10 χώρες της ΕΕ» εξήγησε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει φόβος εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης, πρώτον γιατί τα περισσότερα εντάσσονται σε θεραπευτικές κατηγορίες με γενόσημα και δεύτερον γιατί το claw back θα εφαρμοστεί ανά κατηγορία φαρμάκων, on patent, off patent και γενόσημα, ώστε να ξέρει ο πάροχος ότι «αν προκαλέσει τεχνητή ζήτηση θα πληρώσει υψηλότερο claw back».