Νέα ιταλική έρευνα δίνει σοβαρούς λόγους στους άνδρες να πίνουν αρκετούς καφέδες, ιδίως εσπρέσο και καπουτσίνο!
Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον Έλληνα διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου.
Παράλληλα ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, συσχετίζοντας τις συνήθειΈς τους στην κατανάλωση καφέ με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Μετά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν και εργαστηριακά την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.
Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο τους εσπρέσο και τους καπουτσίνο, αλλά και άλλα είδη καφέ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "International Journal of Cancer".