Η εξεταστική επιτροπή για τα μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας θα διεξαχθεί μόνο για την περίοδο 1997-2014, όπως πρότεινε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (δείτε εδώ τις προτάσεις). Αυτό ψήφισε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, η ολομέλεια της Βουλής με 187 ψήφους υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 71 κατά.
Αν και έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη μη επέκταση της περιόδου ελέγχου και στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ψήφοι διαμορφώθηκαν ως εξής (όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ):
- Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.
- Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
- Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
- Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
- Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: «είμαστε ανίκανοι στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην απάτη και στις κομπίνες», καθώς και ότι «η λέξη "πάρτι" είναι μετριοπαθής για να περιγράψει το τι συνέβη επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας πως «είναι αδύνατο να αποδοθούν σε αμέλεια ή ανικανότητα». Όσο για τον τομέα του φαρμάκου, είπε ότι από τα χρόνια 1997-2012 φτάσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα σε δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να βάλει τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα στο ίδιο τσουβάλι, προκειμένου να ισχυριστούν πως όλοι ίδιοι είμαστε.
Απαντώντας στα αιτήματα για έλεγχο και την περίοδο 2015-2017, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε χαρακτηριστικά: «Τα δικά σας στελέχη ήταν εκείνα που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» και σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει θεσμικές παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα, όπως είναι οι προμήθειες, η πρωτοβάθμια φροντίδα, η λίστα χειρουργείων, τα γραφεία προστασίας ασθενών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το φάρμακο, τις κλινικές μελέτες και το «φακελάκι».
Η Επιτροπή θα αποτελείται από 23 βουλευτές και θα παραδώσει πόρισμα μέσα σε τρεις μήνες από τη συγκρότησή της.