Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα με τη συμμετοχή των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, μετά από διεξοδική ανάλυση και εκτίμηση των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν την φαρμακευτική πολιτική, αποφάσισε τα ακόλουθα:
1) Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν κάθε απόφαση που στόχο έχει την εξάλειψη της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε έχουν επανειλημμένα υποβάλει σχετικές προτάσεις.
2) Το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των σχετικών διαδικασιών προς όφελος όλων των φορέων που λειτουργούν στο πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος. Θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία σταδιακής ένταξης και προσαρμογής όλων των εμπλεκομένων. Οι φαρμακοποιοί θέτουν στην διάθεση της Κυβέρνησης τη σχετική εμπειρία τους και την βούληση τους για τη επίτευξη του στόχου.
3) Για το θέμα των επιπτώσεων που προκύπτουν από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει ως συνεισφορά των φαρμακοποιών στη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη μείωση των κερδών του φαρμακείου που ακολουθεί ως λογικό επακόλουθο της μείωσης των τιμών. Θεωρεί όμως συμβατό με κάθε αρχή δικαίου και λογικής να ζητεί την εξασφάλιση της δυνατότητας να διατεθούν τα υπάρχοντα αποθέματα στις προϊσχύουσες τιμές.
4) Η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. κατέγραψε τις υπάρχουσες πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, τράπεζες κλπ). Επειδή η μέχρι τώρα τακτική του διαλόγου και της υπομονής αποδείχθηκε αναποτελεσματική, η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. εξουσιοδοτεί τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να προχωρήσουν στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε όποιο ασφαλιστικό ταμείο κρίνουν με βάση το χρόνο καθυστέρησης. Ο Π.Φ.Σ. καλύπτει κάθε σχετική απόφαση οποιουδήποτε Συλλόγου, παρέχοντας νομική κάλυψη εφόσον απαιτηθεί.
5) Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να χειριστεί τα παραπάνω θέματα και να παρέμβει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, εάν κρίνει ότι αμφισβητούνται θεμελιώδη ζητήματα που καθορίζουν το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων.