Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΦΣ: Χρειάζονται πια τα κοινωνικά φαρμακεία;

4/5/2017 9:39:35 πμ
Εφόσον ορίστηκε η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στα δημόσια νοσοκομεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη σκοπιμότητα των κοινωνικών φαρμακείων φέρνει στο προσκήνιο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.), με το επιχείρημα ότι πλέον υπάρχει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα  η ίδρυσή τους δεν έχει οριστεί από την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία. Φυσικά ο Σύλλογος δέχεται ότι όλη την περίοδο της κρίσης τα κοινωνικά φαρμακεία προσέφεραν σημαντικό έργο και βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη, αλλά οι ανησυχίες για το καθεστώς λειτουργίας, την ανέλεγκτη χορήγηση, την προμήθεια και την αποθήκευση φαρμάκων δεν παύουν να υπάρχουν.


Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που απέστειλε ο Π.Φ.Σ. στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό αλλά και στην πρόεδρο του Ε.Ο.Φ., κ. Αικατερίνη Αντωνίου, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα:


"Το τελευταίο διάστημα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταστεί δέκτης αναφορών από Φαρμακευτικούς Συλλόγους ότι ορισμένοι Δήμοι στη χώρα έχουν εξαγγείλει την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων (π.χ. οι δήμοι Πάτρας, Βόλου, Αμαλιάδος) σε συνεργασία και με πόρους των οικείων Περιφερειών.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υφίσταται καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία που να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων εν γένει.

Δεδομένων μάλιστα των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών (Ν. 4368/2016καιΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/04.4.2016), με τις οποίες θεσπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ευλόγως τίθεται το ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων, πόσω μάλλον της ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων από δήμους ή άλλους φορείς.


Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Π.Φ.Σ. έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία ομολογουμένως προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο της κρίσης. Η ειδοποιός όμως διαφορά είναι ότι τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά φαρμακεία ήσαν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν εθελοντικώς λύσεις, και ουχί «επαγγελματικά» κοινωνικά φαρμακεία όπως τα υπό ίδρυση δημοτικά

Ο Π.Φ.Σ. έχει σοβαρότατες ενστάσεις και ανησυχίες ως προς το καθεστώς λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων που εξαγγέλλονται με ευκολία από τοπικούς παράγοντες, καθώς τίθενται μείζονα ζητήματα Δημόσιας Υγείας και προστασίας της υγείας των πολιτών από την ανέλεγκτη χορήγηση, προμήθεια και αποθήκευση φαρμάκων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αφενός μεν δυνάμει ποιων διατάξεων της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας ορίζεται και επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων, αφετέρου δε αν κρίνετε απαραίτητη πια τη συνέχιση λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση