Στην Ε.Ε. τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να λάβουν μέτρα για τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τους φαρμακοποιούς, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ. Ειδικότερα η Ε.Ε. συνιστά στις μέλη της, μεταξύ άλλων:
- Να θεσπίσουν προγράμματα για τη συλλογή και την ασφαλή απόρριψη των μη χρησιμοποιημένων, ληγμένων και υπόλοιπων αντιμικροβιακών φαρμάκων από την κοινότητα, τα νοσοκομεία και τις μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας, τα φαρμακεία, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τους παρόχους κτηνιατρικών φαρμάκων, τις κτηνιατρικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις παρασκευής αντιμικροβιακών.
- Να διασφαλίσουν, σε συνεργασία με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ότι τα εθνικά προγράμματα σπουδών και τα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων στην ιατρική, στη νοσηλευτική, στη μαιευτική, στη φαρμακευτική, στην οδοντιατρική, στην κτηνιατρική, στη γεωργία και στη γεωπονία, περιλαμβάνουν υποχρεωτική διατομεακή κατάρτιση και μαθήματα ικανοτήτων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, τη βιοπροφύλαξη και την αντιμικροβιακή επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών, κατά περίπτωση.
Ενίσχυση των υπηρεσιών εμβολιασμού στα φαρμακεία
Σημειώνεται επίσης ότι η στην Ε.Ε. έχει αναγνωριστεί ομόφωνα ο καθοριστικός ρόλος του κοινοτικού φαρμακοποιού στον εμβολιασμό, διεκδικώντας την άμεση επέκταση και ενίσχυση αυτού του ρόλου στις χώρες της Ε.Ε. Τα εμβόλια επιπλέον παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, καθώς περιορίζουν την εξάπλωση των λοιμώξεων που συνδέονται με αυτή και συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Ο ΠΦΣ καταγράφει την κατάσταση στη χώρα μας, σχολιάζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει «άλματα» στο κομμάτι του εμβολιασμού με πρωταγωνιστές τα κοινοτικά φαρμακεία.