Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Pfizer & BMS: Διατηρούν την πατέντα του apixaban έως το 2028

9/9/2021 3:15:33 μμ
Και εξασφαλίζουν έσοδα δισεκατομμυρίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το apixaban είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που σημειώνει υψηλότατες πωλήσεις παγκοσμίως, γι' αυτό και πολλές εταιρείες γενοσήμων περιμένουν εναγωνίως να χάσει την πατέντα του ώστε να το «αντιγράψουν». Από την άλλη μεριά, οι υπεύθυνες εταιρείες Pfizer και Bristol Myers Squibb (BMS) δεν θέλουν να το αφήσουν.

Μετά από μια σειρά δικαστικών προσφυγών, η τελευταία νίκη που πέτυχαν οι δύο εταιρείες από το Εφετείο των ΗΠΑ τούς εξασφάλισε την πολυπόθητη προστασία και αποκλειστικότητα έως την 1η Απριλίου 2028. Η διατήρηση της πατέντας για τα επόμενα 7 χρόνια συνεπάγεται κέρδη δισεκατομμυρίων για τις Pfizer και BMS, δεδομένου ότι το εν λόγω φάρμακο έφερε μέσα στο 2020 9,17 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με το 2019.

Την ίδια στιγμή ο FDA έχει ήδη δώσει έγκριση για δύο γενόσημα του σκευάσματος, τα οποία όμως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι να λήξουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου. Σημειώνεται ότι οι Pfizer και BMS κατέχουν επί του παρόντος δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το apixaban, τα οποία έχουν κριθεί «σε ισχύ» ήδη από προηγούμενη δικαστική απόφαση το περασμένο καλοκαίρι.

Το apixaban χορηγείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, καθώς και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2007, με την BMS να αναπτύσσει το φάρμακο και την Pfizer να αναλαμβάνει την παγκόσμια διακίνησή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Όλα τα σκευάσματα με ριβαροξαμπάνη 15 και 20mg της Viatris πρέπει να επιστραφούν






Σχετικά άρθρα

Merck: Επεκτείνει το πρόγραμμα Fertility Benefit για τους εργαζομένους της στην Ελλάδα
Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
ΜΑΜ Hellas: Νέα εταιρική ταυτότητα & νέες συσκευασίες
Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη