«Μέρος του οφέλους από όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο φάρμακο θα το επιστρέψουμε στο λαό γιατί πετύχαμε τους στόχους» τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε μια εφ? όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε για τα ζητήματα της Υγείας.
Ο κ. Σαλμάς προανήγγειλε και μια νέα μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί στις 15 Απρίλιου σε σχέση με την παρακολούθηση της πορείας ενός φαρμάκου. «Τα αλλάζουμε όλα. Θα έχουμε εικόνα από την ώρα που εισάγεται το κουτί μέχρι την ώρα που είτε θα εξαχθεί είτε θα δοθεί στον ασθενή». Η μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε, θα συνοδεύεται και με αυστηρότατες ποινές για οποιονδήποτε δεν σέβεται το νόμο.
Αναφερόμενος στο νέο σύστημα της λίστας φαρμάκων που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη, σημείωσε ότι το μέτρο αυτό το έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τηνπρώτη μέρα λειτουργίας του οι ασθενείς πλήρωσαν λιγότερο κατά 3,8%.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή το κριτήριο αποζημίωσης δεν είναι μόνο το κόστος. Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι για τη χοληστερίνη υπάρχουν 250 φάρμακα που μπορούν να τη ρίξουν και ο γιατρός έχει να επιλέξει μεταξύ των 200 που η λιανική τιμή τους είναι κοντά στο μέσο κόστος που επιτρέπεται να έχει ένα σκεύασμα και 50 που πρέπει να πληρώσει την επιβάρυνση ο ασθενής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο γιατρός είναι κυρίαρχος για τη θεραπεία αλλά πρέπει να σέβεται τις οικονομικές συνθήκες και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα για να επιτυγχάνει εκπτώσεις.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Θ. Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι η θετική λίστα εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και άργησε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ζητώντας όμως να υπάρξουν σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις.
Πηγή: ert.gr