Τον περιορισμό των δίμηνων συνταγών των ασφαλισμένων για τα φάρμακα αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως ένα μέτρο λογιστικού τύπου, το οποίο θα βοηθήσει το δύσκολο αυτό διάστημα να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων.
Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, με το οποίο συμφωνούν και οι φαρμακοποιοί και το οποίο θα δώσει μια σημαντική ανάσα στους φαρμακοποιούς να διατηρήσουν τα αποθέματα των φαρμακείων τους σε ικανοποιητικά επίπεδα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της μειωμένης ρευστότητας και των capital controls. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε σχετικά τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Ωστόσο, δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τις τρίμηνες συνταγές. Να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η διοίκηση του Ε.Ο.Φ., καθώς διαπίστωσε πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε κάποιους κωδικούς.
Εν τω μεταξύ, όλη η προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των θεσμικών φορέων από το χώρο του φαρμάκου είναι στραμμένη στο θέμα της επάρκειας. Δίνεται στην κυριολεξία μια τεράστια μάχη μέρα με την μέρα να διατηρηθούν τα αποθέματα και γι' αυτό όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων συστήνουν αυτοσυγκράτηση, σύνεση και ψυχραιμία στις αγορές των φαρμακευτικών προϊόντων.
Προς ώρας, δεν υπάρχουν βασικά προβλήματα στην αγορά, αλλά περιορισμένες ελλείψεις σημειώνονται σε σκευάσματα χρόνιων παθήσεων και σε αυτά του μεταβολικού συνδρόμου.
Από την πλευρά των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών, ξεκαθαρίζεται επίσης ότι θα συνεχίσουν τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, παρά τα capital controls.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (Efpia) επισημαίνει ότι θα τηρήσει την δέσμευσή της για τη διασφάλιση της παροχής προϊόντων στην Ελλάδα για τον προσεχή μήνα, παρά τις οφειλές των ελληνικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Efpia είχε προειδοποιήσει ότι στην ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ελλείψεις φαρμάκων, δεδομένου του κατακερματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και των παράλληλων εξαγωγών.
Οι επικεφαλής των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών πάντως, βρίσκονται διαρκώς σε συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις με τις μητρικές τους, με βασικό αντικείμενο το θέμα της επάρκειας και, όπως αναφέρουν, στηρίζουν ξεκάθαρα την ελληνική αγορά ώστε να μην λείψει ούτε ένα φάρμακο από τους ασθενείς.