Στις 15 Οκτωβρίου 2010 θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον ΟΑΕΕ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, η οποία παρουσίασε χθες Τετάρτη 25/8 τα βασικά σημεία του σχετικού νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση με προσδιορισμό της διάγνωσης κατά τη διεθνή κατάταξη των ασθενειών ICD-10 ή όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο διάγνωσης, λίστα διαθέσιμων φαρμάκων πρωτοτύπων και των γενοσήμων τους και σύγκριση με τη λίστα των συνταγογραφουμενων φαρμάκων, όταν αυτή εκδοθεί, θα εφαρμοστεί από το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών, με νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας.
Το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, έχει κόστος 800.000 ευρώ και σε πρώτη φάση αφορά την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, ενώ στη δεύτερη φάση θα αφορά το σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων.
Σύμφωνα με την κ. Δρέττα, ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί όρο επιβίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έφθασε τα 5 δισ. ευρώ, ποσό που απορροφά το 40% της κρατικής επιχορήγησης. Έτσι, το μέτρο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της προκλητής και της παράνομης συνταγογράφησης, που φθάνει το 20-25% του συνόλου της συνταγογράφησης.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει τη δυνατότητα να κάνει διασταυρώσεις που θα δείξουν προτιμήσεις γιατρών σε συγκεκριμένα σκευάσματα, άρα εξαρτήσεις από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, διασταυρώσεις νοσημάτων και φαρμάκων που συνταγογραφούνται, αλλά και προτιμήσεις και σχέσεις γιατρών με συγκεκριμένα φαρμακεία, καθώς και μια σειρά άλλα σενάρια, είπε η γενική γραμματέας χαρακτηριστικά.
Το σύστημα όντας φιλικό προς τον χρήστη, απαιτεί 3-4 λεπτά για τη συνταγογράφηση που περιλαμβάνει διάγνωση, διαθέσιμα φάρμακα πρωτότυπα και γενόσημα, στοιχεία του γιατρού και του ασθενούς. Με την εκτύπωση ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει τη συνταγή του στο φαρμακείο, το οποίο θα καταχωρεί τη συνταγή αυτή στη βάση δεδομένων.
Σύμφωνα με την κ. Δρέττα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα υποστηρίξει τα Ταμεία στην άμεση εκκαθάριση των συνταγών και την κάλυψη των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, την παρακολούθηση της συνταγογράφησης και τη συγκέντρωση και στατιστική αξιολόγηση στοιχείων που έχουν σχέση με παροχές υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης, και το συντονισμό των ενεργειών για τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος περίθαλψης όλων των Ταμείων.
Παράλληλα θα οδηγήσει σε μείωση των σφαλμάτων στις συνταγές που σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ άφορα το 60% περίπου των συνταγών, στην εξάλειψη της αναμονής των ασθενών στο ΙΚΑ για χρόνια νοσήματα, τη μείωση των ιατρικών επισκέψεων και την κατάργηση της έγκρισης συνταγών.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) σημείωσε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί χρόνιο αίτημα του κλάδου από την δεκαετία του ‘80 και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα ορθολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο Σύλλογος αναμένει τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, που το θεωρεί ιδιαίτερα θετικό και βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της.
Πηγή: Ναυτεμπορική (26/8/2010)