Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πενταπλασιάζεται το rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα

18/9/2017 10:22:16 πμ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ή και να αποσύρουν φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε περικοπές μισθών και ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε αποεπένδυση από την ελληνική αγορά πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που μπορεί να μεταφραστεί και με απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μπορεί να οδηγήσει η πλήρης ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Κύκλοι της αγοράς φαρμάκου είναι ανάστατοι, καθώς παρατηρείται νέα αλλαγή στη διαδικασία, για τρίτη φορά φέτος, γεγονός που τινάζει στον αέρα τα μπάτζετ των εταιρειών. Όπως εξηγούν, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ο υπολογισμός του rebate γίνεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά (ν.4486/17, άρθρο 97), από τη γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.

Καθώς η εν λόγω διεύθυνση του υπουργείου δηλώνει αδυναμία υπολογισμού ανά νοσοκομείο, επενέβη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  Σωτ. Μπερσίμης προτείνοντας να γίνεται ο υπολογισμός στο σύνολο των πωλήσεων σε όλα τα νοσοκομεία (σ.σ. ο υπολογισμός του rebate γίνεται με βάση τις πωλήσεις ανά κατηγορία φαρμάκου αθροιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο). Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το rebate πολλαπλασιάζεται 5-7 φορές, σε σχέση με την αρχική απόφαση, αφού με βάση το πολυώνυμο Μπερσίμη, όσο μεγαλύτερες είναι οι πωλήσεις τόσο αυξάνεται το ποσοστό του rebate.

Στελέχη της αγοράς φαρμάκου τονίζουν ότι «αυτή η ενέργεια καταδεικνύει τη διοικητική ανικανότητα, την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να υποκαταστήσει το υπουργείο Υγείας και –το πιο σημαντικό– την πλήρη αποθάρρυνση όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ένα ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% το clawback, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε με δεδομένο ότι  για τα φάρμακα που δαπανώνται από τον ΕΟΠΥΥ πέρυσι δόθηκαν 442 εκατ. και φέτος υπολογίζεται ότι θα δοθούν γύρω στα 430 εκατ., αφού η υπέρβαση κατά το πρώτο εξάμηνο είναι 211 εκατ.).

Τελικώς, το clawback μειώθηκε ελάχιστα, κατά προσέγγιση 5%, ενώ τα rebates αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση των εταιρειών να ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
Προειδοποιούν για αυξήσεις τιμών, ελλείψεις και κλεισίματα φαρμακείων






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή