Τις αντιδράσεις της στα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Νόμο «Γιατρός για Όλους» εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και προτείνει την ουσιαστική αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης που προϋποθέτει αφενός την επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφετέρου τον έλεγχο της συνταγογράφησης και αποζημίωσης μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.
Ειδικότερα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα. Ειδικά κατά την τελευταία πενταετία, έγιναν σημαντικές μειώσεις τιμών που εστίασαν μονομερώς στα παλαιά φάρμακα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, και δυστυχώς η υποκατάσταση εξανέμισε 600 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεων λόγω των μειώσεων τιμών και το clawback αυξήθηκε.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όποιοι λοιπόν προτείνουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή των μειώσεων τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα ως δήθεν λύση για τον περιορισμό του clawback, στην πράξη επιθυμούν τη διατήρηση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που οδήγησαν το clawback σε αυτά τα ύψη. Όσοι αναφέρονται στη δήθεν προστασία των παλαιών φαρμάκων των 5-7 ευρώ επιθυμούν την παράταση της προνομιακής μεταχείρισης σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Αντίθετα, θα πρέπει να τερματιστεί η προστασία της ανεξέλεγκτης χρήσης κάποιων ακριβών νέων φαρμάκων».
Ωστόσο αναφέρει πως κάποια από τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και στις νέες θεραπείες. Ωστόσο αναφέρει πως κάποια από τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και στις νέες θεραπείες.