«Παγώνει» πληρωμές
(με εξαίρεση την καταβολή μισθών - συντάξεων) και επιστροφές φόρου το οικονομικό
επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τα ταμεία του
Δημοσίου που βρίσκονται στο... κόκκινο, αλλά και να διατηρήσει εντός στόχων τον
προϋπολογισμό.
Κι αυτό καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» στα φορολογικά έσοδα, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στα 661 εκ. ευρώ στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο ίδιο διάστημα έχουν απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα τελικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο. Σύμφωνα δε με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τακτική της έγκρισης πληρωμών με το σταγονόμετρο ακολουθείται και εντός του Ιουνίου, καθώς κύριο μέλημα παραμένει να διατηρηθεί η επάρκεια των κρατικών διαθεσίμων.
Πιο αναλυτικά, οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα τέλη Μαΐου στα 20 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος. Αρκετά περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους είναι οι δαπάνες περίθαλψης και οι λειτουργικές δαπάνες. Επίσης οι επιστροφές φόρων έχουν πέσει στα 1,23 δισ. ευρώ από 2,23 δισ. ευρώ πέρυσι.
Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός κρατήθηκε εντός των στόχων που τέθηκαν τον Μάρτιο, με την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεών του. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο σε 10,87 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 12,89 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2,34 δισ. ευρώ (έναντι 4,23 δισ. ευρώ). Όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο εκτροχιασμός του είναι θέμα μηνών, εξαιτίας των αποκλίσεων στα έσοδα, αλλά και των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, εξαιτίας και της μεγάλης ύφεσης η οποία θα προσεγγίσει το 6% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, διατυπώνεται η πρόβλεψη πως το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει στο τέλος του 2012 το 8% του ΑΕΠ, από 6,7% που είναι ο στόχος.
Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λάβει ήδη το 60% της προβλεπόμενης ετήσιας χρηματοδότησης και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα χρειαστούν πρόσθετες επιχορηγήσεις.
Στα 661 εκ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων έφθασε στα 661 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, από 334 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2011:
- Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένες κατά 352 εκατ. ευρώ ή κατά 8,37%.
- Τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως των 894 εκατ. ευρώ ή του 12,1%.
- Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 43 εκατ. ευρώ ή κατά 2,94%.
- Τα έσοδα από τους ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά ήταν μειωμένα κατά 1,75% ή κατά 32 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα από τους λοιπούς ΕΦΚ (στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά κ.λπ.) μειώθηκαν κατά 46 εκατ. ευρώ.
- Τα τέλη ταξινόμησης από εισαγωγές και πωλήσεις αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων ήταν μόλις 21 εκατ. ευρώ, έναντι 46 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Την «παρτίδα» σώζουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο έφθασαν το 1,633 δισ. ευρώ.
Εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου
Εντός των επόμενων ημερών και το αργότερο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η Ελλάδα θα εκταμιεύσει από τον μηχανισμό στήριξης 1 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος της δόσης του Μαΐου. Το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπ. Οικονομικών Γιώργο Ζανιά.
Οι γ.γ. του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης και Χάρης
Θεοχάρης ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό
Γιώργο Μαυραγάνη εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα. Τα στοιχεία
δείχνουν ότι η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Να σημειωθεί πως από
το 1 δισ. ευρώ, τα 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την Ελλάδα για τη συμμετοχή της
στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
Πηγή: http://www.ethnos.gr (26/6/2012)