Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πάρκινσον: Νέες ελπίδες για τη θεραπεία της

18/1/2017 9:20:53 πμ
Μια φυσική ουσία ενός είδους καρχαρία μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ουσία που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '90 σε ένα είδος καρχαρία, δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον!

Ο λόγος για τη σκουαλαμίνη, ένα στεροειδές που έχει δοκιμαστεί κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων από τον καθηγητή Μάικλ Ζάσλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος την ανακάλυψε το 1993 και από τότε μελετά τις αντικαρκινικές και άλλες ιδιότητές της.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences φαίνεται πως η σκουαλαμίνη μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό τοξικών προϊόντων στον εγκέφαλο των ασθενών.

Αναλυτικά, ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντόμπσον του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, έκαναν πειράματα με ζώα και με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν ότι η σκουαλαμίνη καταστέλλει δραστικά τον σχηματισμό και την τοξικότητα της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή πυροδοτεί μια αλυσίδα χημικών εξελίξεων στον εγκέφαλο, με κατάληξη τη δημιουργία τοξικών σωματιδίων που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν νόσο του Πάρκινσον.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι η σκουαλαμίνη όχι μόνο επιβραδύνει το σχηματισμό των τοξινών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά επίσης τις καθιστά λιγότερο τοξικές», εξηγεί ο Δρ Ντόμπσον. «Αν τα επόμενα τεστ αποδειχθούν επιτυχή, τότε είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα θεραπεύει τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να βελτιώναμε σταδιακά αυτό το φάρμακο», συμπληρώνει.

Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά και ήδη ο Δρ Ζάσλοφ σχεδιάζει την πρώτη κλινική δοκιμή σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας για τη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics