Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Παράταση δόθηκε στην εκτέλεση συνταγών με πραζόλες

3/4/2013 2:38:45 μμ
Την είδηση ανακοίνωσε ο Κώστας Λουράντος, ενώ αναμένεται το επίσημο έγγραφο μέσα στην ημέρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




«Προς τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλο, μετά το έγγραφο που αποστείλαμε προς τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κοινοποιήσαμε και στον υπουργό, δόθηκε παράταση εκτέλεσης συνταγών με πραζόλες μέχρι και την Παρασκευή 05.04.2013.

Ταυτοχρόνως, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ εφαρμόζεται φίλτρο, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών από άλλες ειδικότητες πλην γαστρεντερολόγων, παρά μόνο σε περίπτωση που ο παθολόγος έχει γνωμάτευση από γαστρεντερολόγο, πράγμα που θα αναφέρεται σε ειδικό πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής. Αυτό θα ισχύσει από 06.04.2013.

Αναμένεται εντός της ημέρας επίσημο έγγραφο».

 

Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. είχε προηγουμένως υποβάλει αίτημα παράτασης της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, το οποίο προβλέπει ότι οι «πραζόλες» αποζημιώνονται μόνο όταν συνταγογραφούνται από γαστρεντερολόγους και για την θεραπεία γαστρικού έλκους και γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης, με στόχο στο ενδιάμεσο διάστημα «να ενημερωθούν τόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και ο ελληνικός λαός». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

· «Οι γαστρεντερολόγοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ –σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ– σε όλη την επικράτεια αριθμούν τους 101, εκ των οποίων οι 67 ανήκουν στην περιφέρεια της Αττικής. Οπότε ας αναλογιστούμε πώς κατανέμονται οι υπόλοιποι 34 στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές !!!

· Η γαστροπροστασία, ειδικά για περιπτώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών, απαιτείται ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει έλκος ή Γ.Ο.Π. (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κλπ.).

· Η πρόληψη, η οποία στην σημερινή εποχή είναι το ζητούμενο, είναι κάτι άγνωστο για την ομάδα των επιστημόνων που ζητούν να εφαρμοστεί ο περιορισμός για τις πραζόλες, αφού απαιτείται πρώτα να υπάρξει έλκος για να χορηγηθούν, και όχι να προλάβουμε το έλκος!!!

· Αν υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, να εντοπίζει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν μέσω της ΗΔΙΚΑ. Η λογική «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι» αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επιλογή περικοπής δαπανών, υποβαθμίζοντας ακόμη παραπέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές που θεωρούμε ότι μας έχουν φτάσει πια σε πλήρες αδιέξοδο».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση