Στο πλαίσιο του EU-US eHealth Conference που έλαβε χώρα στη Βοστώνη τον περασμένο μήνα, η Χριστίνα Παπανικολάου, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, μίλησε για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια, χρησιμοποιείται ήδη από το 97% των γιατρών και θεωρείται από τα πλέον ανεπτυγμένα στην Ευρώπη.
Στην ομιλία της η κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι το σύστημα e-syntagografisi έχει συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50%, συγκεκριμένα κατά 2,5 δισεκ. ευρώ ή 3,4 δισεκ. δολάρια από το 2009.
Μιλώντας ενώπιον διεθνών ηγετικών μορφών στο χώρο της υγείας, ανέλυσε πώς η οικονομική κρίση, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που συρρίκνωσαν το αυξανόμενο χρέος της χώρας.
«Πιστεύω ότι η αποτελεσματική χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας είναι μια μεγάλη πρόκληση και την ίδια στιγμή μια ευκαιρία προς την κατεύθυνση δομικών μεταρρυθμίσεων για ένα αποτελεσματικών και βιώσιμο σύστημα Υγείας», δήλωσε.
Κρίνοντας από την εμπειρία της Ελλάδας, είπε η Παπανικολάου «η επένδυση στην Υγεία είναι η πλέον συμφέρουσα λύση από άποψη κόστους και αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη διοίκηση των συστημάτων Υγείας».
Πριν από την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το 2011, το μέσο κόστος του συνολικού αριθμού συνταγών ανά μήνα ήταν 25 εκατ. ευρώ, με περίπου 300.000 συνταγές κάθε μήνα. Μετά το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του, το μέσο μηνιαίο κόστος μειώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ, με 200.000 συνταγές το μήνα.
Η εκμετάλλευση των πληροφοριακών συστημάτων στην Υγεία, πρόσθεσε η Παπανικολάου, μπορεί να «ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την κοινωνικοοικονομική πρόοδο» και «μπορεί να δημιουργήσει εργασιακές ευκαιρίες».
Ο αντίποδας
ΠαρΆ όλα αυτά, το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν απέφυγε την κριτική και τα προβλήματα. Αρκετές φορές «έπεσε» και έμεινε εκτός λειτουργίας, ενώ ορισμένοι ιατρικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος, τονίζοντας την ανεπαρκή προετοιμασία για την αρχική πιλοτική εφαρμογή του.
Λέγεται επίσης ότι το σύστημα υπήρξε στόχος χάκερ, οι οποίοι φόρτωσαν σε αυτό εκατομμύρια πλαστές συνταγές. Σύμφωνα με το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα ζητήματα αυτά έχουν σταδιακά επιλυθεί. Συνολικά, το σύστημα φαίνεται να έχει δεχτεί περισσότερη υποστήριξη από κριτική.