Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Παρά τα μέτρα συνεχίζεται το χάος με τις ελλείψεις φαρμάκων

18/12/2022 10:40:54 μμ
Μια κάποια λύση... ζητούν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών για τις ελλείψεις πολλών φαρμάκων, με ιδιαίτερες δυσκολίες να προκαλούνται εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων και της αυξημένης ζήτησης για εισπνεόμενα, αναλγητικά/αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα. Η αδυναμία εκτέλεσης των συνταγών έχει φτάσει πλέον να είναι μια θλιβερή καθημερινότητα, με τους ασθενείς να φεύγουν άπραγοι από τα φαρμακεία και τις περισσότερες φορές να αναγκάζονται να αντικαταστήσουν ή να μη λάβουν τη θεραπεία τους.

Οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα ή γιατί δεν εφαρμόζονται οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί επίσημα στο υπουργείο και ζητούν επιτέλους μια καθολική συμμαχία από όλους τους εμπλεκομένους για να περάσει ο χειμώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι «φωνές» από τον ευρύτερο κλάδο του φαρμάκου στηλιτεύουν τις παράλληλες εξαγωγές και τις μειωμένες εισαγωγές, αλλά και τη φτηνή τιμολογιακή πολιτική της χώρας ως τις βασικές αιτίες του προβλήματος, με τις φαρμακαποθήκες και τη φαρμακοβιομηχανία να ζητούν ελέγχους οι μεν στους δε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Πιερίας: «Η βραχυπρόθεσμη απαγόρευση των εξαγωγών δεν είναι λύση. Η απαγόρευση θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ετήσια διάρκεια ώστε να αποθαρρύνει την αποθήκευση και εξαγωγή σε δεύτερο χρόνο. Οι εξαγωγές θα πρέπει να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από τους αρμόδιους φορείς. Αντικείμενο ελέγχου θα πρέπει να είναι και το ελάχιστο απόθεμα των αποθηκών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χ. Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του υπ. Υγείας έχει δηλώσει από το «βήμα» του 8ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου ότι η απαγόρευση των εξαγωγών ήταν ένα «πυροσβεστικό μέτρο» και οι έλεγχοι σε φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια -σε συνεργασία με τον ΕΟΦ- να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο και οι εξαγωγές και δήλωσε σίγουρος ότι θα βρεθεί η λύση, παραδεχόμενος βέβαια ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω ανεπαρκούς προσωπικού του ΕΟΦ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς