Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πανικός για τα ελληνικά φάρμακα που εξάγονται στη Βρετανία

24/6/2016 12:13:15 μμ
Τι θα γίνει με τις εξαγωγές τους;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία και ανοικτούς εμπορικούς λογαριασμούς.  Τα τηλέφωνα έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά τις τελευταίες ώρες και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.


Με δεδομένο το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα μας με τεράστια επίδραση σε σημαντικούς κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τις νομικές υπηρεσίες ή την πληροφορική και τη ναυτιλία, είναι ευνόητο να επικρατεί ανησυχία χωρίς κανένας να μπορεί προς στιγμή να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα επακολουθήσει την επαύριον της εξόδου των Βρετανών από την ΕΕ.


Η έντονη ανησυχία που επικρατεί στις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δικαιολογείται καθώς το ελληνικό φάρμακο καταγράφει συνολικές εξαγωγές που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία στην Βρετανία και τη Γερμανία.


Γερμανία και Αγγλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τις χώρες που επιλέγουν φάρμακα made in Greece, ενώ εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της Ε.Ε., εμπιστεύονται καθημερινά τα ελληνικά φάρμακα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 2014 η αξία των εξαγωγών φαρμάκων έφτασε το 1 δισ. ευρώ και σε όγκο 25.875 τόνους. Από το σύνολο των εξαγωγών το φάρμακο «απορροφά» το 37,65% στο κλάδο των Χημικών Προϊόντων.


Γερμανία


Από τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα φάρμακα που εξάγουμε, κατευθύνονται στην αγορά της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 27,4% των φαρμάκων σε όγκο (7.087 τόνοι) και ποσοστό 22,2% σε αξία (221.902.000 ευρώ) καταλήγει στη Γερμανία. Ακολουθεί η Αγγλία με ποσοστά 12,1% (3.137 τόνοι) και 13% (129.548.000 ευρώ), αντίστοιχα.


Ιταλία και Γαλλία συναγωνίζονται στην τρίτη θέση με τις χαμηλότερες εξαγωγές να εμφανίζουν τα φάρμακα στην Ελβετία. Στις εξαγωγές ωστόσο που καταγράφει ο Σύνδεσμος περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που ενώ έχουν εισαχθεί για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επανεξάγονται λόγω της χαμηλής τιμής που διαθέτουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι η αξία των παράλληλων εξαγωγών ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών