Η πιο πρόσφατη επικαιρότητα για την πανδημία της νέας γρίπης, όπως αυτή καταγράφηκε στον Τύπο τα τελευταία 24ωρα. |
Πανδημία-σκάνδαλο για τη νέα γρίπη καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης: Βουλευτές από έντεκα χώρες-μέλη ζητούν τη σύσταση ειδικής διερευνητικής επιτροπής
Σε παγκόσμιο σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται το σίριαλ με την «πανδημία»(;) της νέας γρίπης, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ακυρώνουν τις υπέρμετρες παραγγελίες των πολυσυζητημένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1.
Βουλευτές από 11 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν μάλιστα ένα οξύτατο κείμενο, με το οποίο ζητούν από το Συμβούλιο την άμεση σύσταση μιας διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών». Επικεφαλής της ομάδας των αγανακτισμένων ευρωβουλευτών είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, γερμανός επιδημιολόγος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις επειδή επέμενε ότι η πανδημία ήταν κερδοσκοπική «φούσκα». Παράλληλα οι καταγγέλλοντες βάζουν στο στόχαστρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ευκολία με την οποία έκρινε ότι πρόκειται για πανδημία μόλις δύο μήνες μετά την εμφάνιση του ιού και χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση.
Πράγματι, το Συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα προς εξέταση και το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του Ιανουαρίου. Αν και πολλές δυτικές χώρες έχουν κάνει εκστρατεία για να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει δυσανάλογα μικρός. Ήδη στη Γερμανία, όπου το 95% του πληθυσμού απέφυγε να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να ακυρώσει παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων και αναζητεί αγοραστές για να μεταπωλήσει τα εκατομμύρια εμβόλια που της έχουν περισσέψει. Και η Βρετανία όμως προσπαθεί απεγνωσμένα να «ξεφορτωθεί» πλεονάζοντα εμβόλια αξίας 1 δισ. στερλινών, ενώ η Ελβετία ακύρωσε πριν από λίγες ημέρες παραγγελία άλλων 50 εκατομμυρίων εμβολίων και δήλωσε πως θα χαρίσει το μισό απόθεμά της σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή: Το Βήμα (12/01/2010)
ΠΟΥ: Θα δούμε εν καιρώ τους χειρισμούς για την πανδημία
Τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης θα εξετάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού όμως πρώτα έχει κοπάσει το πανδημικό κύμα. Κάτι που μπορεί να πάρει «μήνες ή και χρόνια».
Με αυτό τον τρόπο απαντά ο διεθνής οργανισμός στην κριτική και τις επικρίσεις που έχει δεχθεί τελευταία και από τον επικεφαλής υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στη Γενεύη, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Χαΐμπ είπε ότι «η κριτική είναι μέρος του κύκλου μιας επιδημίας. Προσδοκούμε και μάλιστα καλοδεχόμαστε την κριτική και την ευκαιρία να τη συζητήσουμε». Πρόσθεσε ότι η εν λόγω αξιολόγηση «θα γίνει από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, των οποίων τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν». Το πότε δεν ξεκαθαρίστηκε.
Η Χαΐμπ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να οριστεί ο χρόνος ή το ποιοι ειδικοί θα αναλάβουν το έργο. ¶λλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, η εκπρόσωπος αρμόδια για τη γρίπη, Νίκα Αλεξάντερ, δήλωσε ότι «μπορεί να περάσουν πολλές σεζόν» πριν η πανδημία κηρυχθεί περαιωμένη. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι μια πανδημία έχει τελειώσει, αν δεν δούμε ότι δεν επανακάμπτει», πρόσθεσε. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τη γρίπη, Κέιτζι Φουκούντα, θα ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού για όλες τις εξελίξεις. Το όργανο απαρτίζεται από εκπροσώπους 34 κρατών-μελών του ΠΟΥ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στο υψηλό αυτό επίπεδο και το θέμα του πλεονάσματος σε εμβόλια που έχουν παραγγελθεί, δεν διατέθηκαν, αλλά τώρα πρέπει να πληρωθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από τη νέα γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 12.799 άνθρωποι, ο ΠΟΥ όμως λέει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και θα περάσουν χρόνια πριν γίνει γνωστός.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (13/01/2010)
Επαφές για να ακυρωθεί ελληνική παραγγελία νέων πανδημικών εμβολίων
Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ακυρωθεί τμήμα της αρχικής παραγγελίας η οποία αφορά 8 εκατ. δόσεις.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ως τώρα έχουμε παραλάβει 3,6 εκατ. δόσεις εμβολίων και με αυτές θα συνεχιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμών. Όπως έχει ήδη δηλώσει η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «δεν πρόκειται ως χώρα να παραλάβουμε άλλα εμβόλια».
Πηγή: Το Βήμα (12/01/2010)
Γερμανία: Η φαρμακευτική εταιρεία Glaxo μειώνει τις παραγγελίες του εμβολίου για τη νέα γρίπη
Η Γερμανία και η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline συμφώνησαν να περικόψουν τις παραγγελίες της χώρας σε εμβόλια κατά της γρίπης Η1Ν1, όπως γράφει η εφημερίδα «Bild» χωρίς όμως να επικαλείται πηγές για τα όσα δημοσίευσε. Βάσει της συμφωνίας η Glaxo θα πουλήσει 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στα γερμανικά κρατίδια, αντί των 50 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν αρχικώς παραγγελθεί, αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα. Από την πλευρά της η φαρμακευτική εταιρεία Glaxo δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Οι κυβερνήσεις ανέμεναν αρχικώς ότι οι πολίτες θα χρειάζονταν δύο δόσεις του εμβολίου για να οχυρωθούν κατά της νέας γρίπης, αλλά οι γιατροί δήλωσαν κατηγορηματικά ότι είναι αρκετή μία δόση, πράγμα που σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές σε όλες τις χώρες έμειναν με πολύ μεγάλα αποθέματα που δεν γνωρίζουν τι θα τα κάνουν. Η περικοπή θα βοηθήσει στα γερμανικά κρατίδια να κερδίσουν τουλάχιστον 133 εκατομμύρια ευρώ με δεδομένο ότι η κάθε δόση στοιχίζει 8,33 ευρώ.
Τόσο η Glaxo όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν πάντως ότι έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ τους μια πρώτη συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα για ενδομήτριο θάνατο εμβρύων ως παρενέργεια του εμβολίου της νέας γρίπης
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) ζητά έρευνα για την κήρυξη πανδημίας για τηνέα γρίπη και για τις προμήθειες εμβολίων που μένουν στα αζήτητα, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 41 σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του εμβολίου. Μεταξύ αυτών, δύο περιπτώσεις ενδομήτριου θανάτου εμβρύων, οι οποίες διερευνώνται κατά πόσο σχετίζονται με το εμβόλιο της νέας γρίπης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΝΕΤ, ο ενδομήτριος θάνατος δύο εμβρύων, στον όγδοο και στον πέμπτο μήνα της κύησης, σημειώθηκε 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Από την έναρξη των εμβολιασμών έως και τις 3 Ιανουαρίου έχουν χορηγηθεί 2.122 δόσεις εμβολίων σε εγκύους και έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ επτά αναφορές πιθανών παρενεργειών σε εγκύους. Οι πέντε αναφορές αφορούσαν τις μητέρες, ενώ οι δύο σοβαρότερες παρενέργειες αφορούσαν στα ίδια τα έμβρυα, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Συνολικά, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 360.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου. O EOΦ επιβεβαίωσε 41 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ασθενείς εμφάνισαν κυρίως καρδιαγγειακές, νευρολογικές και αναπνευστικές διαταραχές, ενώ κάποιοι άλλοι εμφάνισαν επιπλοκές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα ή λοιμώξεις.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη ΝΕΤ, η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μένη Μαλλιώρη επέμεινε στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού. Ερωτηθείσα, δε, για τα δύο περιστατικά θανάτου εμβρύων, η κ. Μαλλιώρη σημείωσε πως ο θάνατος των εμβρύων συνέπεσε χρονικά με τον εμβολιασμό και ότι τα αίτια βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρώτη προτεραιότητα είναι η υγεία της γυναίκας εγκύου και γι' αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός όσων εγκυμονούν.
Πηγή: Το Βήμα (13/01/2010)
Φωνάζοντας «λύκος» για πολλοστή φορά
της Διονυσίας Βορίδη, εφημερίδα Καθημερινή (13/01/2010)
Να, λοιπόν, που η υπόθεση «πανδημία νέας γρίπης» έκανε τον κύκλο της. Ο τρόμος των πρώτων ημερών, οι τεράστιες προμήθειες αντι-ιικών φαρμάκων, ο πανικός για τις παρενέργειες του εμβολίου, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι επιστημονικές αποδείξεις σχεδόν ανήκουν στο παρελθόν.
Η υπόθεση «πανδημία νέας γρίπης» θα κριθεί από την Ιστορία ως μία ακόμη υγειονομική απειλή που αρχικά φάνταζε πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μπορεί να έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για εκατομμύρια θύματα, ανάλογα με αυτά που άφησε πίσω της η ισπανική γρίπη το 1918, αλλά η νέα γρίπη άφησε πίσω της «μόλις» 12.799 νεκρούς παγκοσμίως.
Σίγουρα η χρονιά που πέρασε ήταν περισσότερο από κάθε τι άλλο η «χρονιά της νέας γρίπης». Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν αυτό το λοιμώδες νόσημα υπήρξε ένα γνήσιο παιδί των μίντια. Σε κάθε βήμα –ακόμα και το ίδιο της το όνομα, νέα γρίπη ή γρίπη των χοίρων–, σε κάθε στάδιο υπήρξε ένα άξιο τέκνο των ΜΜΕ και τα απασχόλησε όσο τίποτε άλλο.
Όμως, τώρα που πέφτει η αυλαία –και ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι προβλέψεις των επιστημόνων θα επαληθευθούν και ο ιός Α (Η1Ν1) θα μείνει μία άσχημη ανάμνηση– ήρθε η ώρα να «ξυρίσουν τον γαμπρό». Έφτασε η ώρα να γίνει το μέτρημα, να βγει ο λογαριασμός.
Σήμερα, ενώ το ένα κράτος μετά το άλλο ακυρώνει παραγγελίες εμβολίων ή προσπαθεί να πουλήσει (στην πραγματικότητα να ξεφορτωθεί) σε τρίτους τις πλεονάζουσες ποσότητες του φαρμάκου, ο κύριος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ρίχνει τα βέλη του κατά των φαρμακοβιομηχανιών λέγοντας ότι η πανδημία νέας γρίπης ήταν «ένα ψέμα» που υποκινήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες με μοναδικό σκοπό το κέρδος πολλών δισεκατομμυρίων.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η «τηλεοπτική πανδημία» ήταν, όπως παραδέχονται οι ειδικοί, ήπια. Ο μεγάλος ασθενής, όμως, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, απεβίωσε ήταν η ψυχραιμία και το μέτρο με το οποίο θα έπρεπε να χειριστούν ένα τόσο σοβαρό θέμα όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Και βέβαια τα ΜΜΕ δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Ευτυχώς, για μία ακόμη φορά η εφιαλτική αναβίωση του 1918 δεν επαληθεύθηκε, όπως δεν επαληθεύθηκε η απειλή του Sars ή της γρίπης των πτηνών. Ίσως να μην έχουμε ποτέ ένα τόσο τραγικό φαινόμενο σαν την ισπανική γρίπη.
Όμως, για άλλη μια φορά όλοι οι υγειονομικοί φορείς έδρασαν σαν τον μικρό βοσκό που φώναζε λύκος τραυματίζοντας, ίσως ανεπανόρθωτα, την ικανότητα της παγκόσμιας κοινότητας να δράσει όταν και αν τελικά παραστεί ανάγκη. Δεν ευθύνονται μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες. Σε αυτό το ριάλιτι της γρίπης όλοι έπαιξαν και «ορισμένοι» έχασαν, θυσιάζοντας, κατά πάσα πιθανότητα, το μέλλον. |
|