Λιγότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά την ημέρα σύμφωνα με οδηγία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς (American Heart Association).
Ως πρόσθετα σάκχαρα εννοούνται η ζάχαρη, η φρουκτόζη και το μελί καθώς και άλλες γλυκαντικές ουσίες που εντοπίζονται στα συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά.
Η Dr Miriam Vos επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας δήλωσε: «Ο στόχος μας για την ζάχαρη είναι ο ίδιος για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 18 ετών, για να είναι απλό για τους γονείς και τους γιατρούς να το θυμούνται». Συμπληρώνει: «Για τα περισσότερα παιδιά τα έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετων σακχάρων ανά ημέρα ως μέγιστη κατανάλωση σε ζάχαρη είναι ένας υγιής και εφικτός στόχος».
Οι νέες οδηγίες αναφέρουν, επίσης, ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα ή ποτά με πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 2 έως 18 ετών πρέπει να καταναλώνουν το πολύ 235 ml αναψυκτικών την εβδομάδα.
Η ανακοίνωση της Ένωσης δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation και βασίζεται σε αναλυτική επανεξέταση των ήδη διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών γύρω από τη ζάχαρη και τις επιδράσεις της. Η διαπίστωση των επιστημόνων πλέον σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πως μπορεί να επιφέρει υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη και μακροπρόθεσμα καρδιοπάθειες.
Η έκθεση αναφέρει: «Τα παιδιά που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς τους».
Από τον Ιούλιο του 2018 τα προϊόντα διατροφής στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναγράφουν υποχρεωτικά το ποσό των προστιθέμενων σακχάρων στην ετικέτα τους.
Ένα παιδί στις ΗΠΑ καταναλώνει τριπλάσιο αριθμό συνιστώμενων πρόσθετων σακχάρων από το επιτρεπτό όριο.