Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμιος συναγερμός για την ηπατίτιδα

21/4/2017 3:32:55 μμ
Πιέσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων διεθνώς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ηπατίτιδας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περισσότεροι από 325 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν ενώ δυστυχώς ελάχιστοι από αυτούς έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε σήμερα το καμπανάκι δημοσιοποιώντας την πρώτη παγκόσμια έκθεση σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας και αναφέρει χαρακτηριστικά πως απαιτείται επείγουσα δράση για την εξέταση και θεραπεία των ασθενών, αφού εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την εξέλιξη του ιού σε χρόνια ηπατική νόσο, καρκίνο ακόμη και πρόωρο θάνατο.


«Η ιογενής ηπατίτιδα συνιστά σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, η οποία απαιτεί επείγουσα δράση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.


Τα 325 εκατομμύρια κρούσματα αφορούν μόλυνση με τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) ή C (HCV)-τους βασικότερους τύπους από τα πέντε διαφορετικά είδη ηπατίτιδας- οι οποίοι ευθύνονται για το 96% των θανάτων από τη νόσο.


Η μόλυνση από τον HBV απαιτεί ισόβια θεραπεία για την οποία ο ΠΟΥ συνιστά θεραπευτική αγωγή με τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντιικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ιού του AIDS.


Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα κοστίζουν υπερβολικά για πολλούς ασθενείς.


Εξάλλου, εντείνεται η πίεση για την φθηνότερη τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως ως προς την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει παρασκευάσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Η εταιρεία έχει λάβει κάποια μέτρα ώστε να κάνει εκπτώσεις και να προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία μέσω προγραμμάτων.


Μεταξύ αυτών, είναι και η χορήγηση άδειας σε ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες για να παρασκευάσουν πολύ φθηνότερες εκδοχές των φαρμάκων αυτών και να τις διαθέσουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.


Η ιογενής ηπατίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο 1,34 εκατ. ανθρώπων το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με εκείνον των θυμάτων της φυματίωσης και του HIV/AIDS.


Ωστόσο, ο αριθμός μόλυνσης στα πολύ μικρά παιδιά έχει μειωθεί καθώς το 84% των βρεφών που γεννήθηκαν από το 2015 και μετά έχει εμβολιαστεί, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διατίθενται από την Gerolymatos International
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics