Την ανάγκη δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης υγείας επισήμανε σε τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Αναφερόμενος στο «χάρτη» των πολιτικών υγείας που εφαρμόζονται παγκοσμίως, ο Η. Μόσιαλος, τόνισε πως η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί ένα mega fund για την αντιμετώπιση πανδημιών. Οι G20 προτείνουν ένα Συμβούλιο Οικονομικών και Υγείας για να δημιουργήσει μια ανταπόκριση σε θέματα υγείας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ προτείνουν αλλαγές στα εθνικά συστήματα υγείας. «Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό οι χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ μπορούν να σκεφτούν ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορούν να παρεμβαίνουν στις εθνικές τους πολιτικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, χαρακτήρισε ως «game changer» τη διαλειτουργικότητα και τη ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος τονίζοντας πως το gov.gr προσφέρει σήμερα 1.400 ενιαίες υπηρεσίες στους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Ezat Azem, γενικός διευθυντής της Roche Hellas αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την παροχή λύσεων εξατομικευμένης φροντίδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των ασθενών για την ιατρική καινοτομία, την πολιτική υγείας και τους ασθενείς.