Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030 είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Ωστόσο τα σημερινά δεδομένα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά καθώς:
- Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
- 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
- 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
- 97 εκατ. πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν με επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
- Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
- Περίπου 100 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν την υγειονομική περίθαλψη.
- Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
- 40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
- 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Απ. Βαλτάς: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας περισσότερο επίκαιρος από ποτέ
«Η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη στη δίνη μιας πανδημίας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε την αναθεώρηση των Συστημάτων Υγείας και ανέδειξε την αναγκαιότητα σε έκτακτες περιπτώσεις της άμεσης διασύνδεσης του έργου πολλών επαγγελματιών υγείας. Στο σημείο αυτό έγκειται και η ανεκτίμητη προσφορά των φαρμακοποιών. Κανένα Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αυτήν την υγειονομική κρίση χωρίς την ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου η Δημόσια Υγεία πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντές της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις αλλαγές που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα, από την κλιματική αλλαγή έως την οποιαδήποτε σοβαρή κρίση κάθε περιόδου. Η πανδημία αλλά και κάθε υγειονομική κρίση αποτελούν την πρόκληση για τη μετεξέλιξη της Δημόσιας Υγείας».