Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια Ημέρα Sjögren: Μαζί Είμαστε Δυνατότεροι

24/7/2024 10:22:53 μμ
Οι ασθενείς κάνουν έκκληση για δράση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ομοσπονδία Sjögren Europe και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Sjögren (23/07) που φέτος είχε θέμα «Μαζί Είμαστε Δυνατότεροι», τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στην υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. 


Το Sjögren, μια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή ζωή, τονίζει η Καίτη Αντωνοπούλου, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Sjögren Europe & Γεν. Γραμματέας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν καθυστερήσεις στη διάγνωση (75% των ασθενών να μην έχει ακόμα διαγνωστεί), περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και έλλειψη ολοκληρωμένης φροντίδας. 


Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για το Sjögren αλλά μόνο φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την αποτροπή των επιπλοκών, π.χ. συνταγογραφούμενα φάρμακα για ξηροφθαλμία και ξηροστομία, ΜΗΣΥΦΑ για την ανακούφιση διαφορετικών τύπων ξηρότητας. Χορηγούνται επίσης ανοσοτροποιητικά φάρμακα ανάλογα με τη κλινική έκφραση της νόσου και τα όργανα τα οποία προσβάλει. 


Κατά μέσο όρο στους ασθενείς συνταγογραφούνται πάνω από 8 φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, τόνισε η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ευτυχώς όμως σήμερα υπάρχουν σε εξέλιξη περισσότερες από 10 κλινικές μελέτες για την εύρεση θεραπείας και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους πάσχοντες, επισήμανε η Κ. Αντωνοπούλου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώρα για δράση: Έλεγχος - Θεραπεία - Εμβολιασμός
Και αρνήθηκε την έγκριση σε μια θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ






Σχετικά άρθρα

Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
Ο αντίκτυπος των συμπτωμάτων στην εργασιακή απόδοση
EMA: Ξεκινά επανεξέταση του φαρμάκου με βοξελοτόρη
Χορηγείται σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Οι κλινικές δοκιμές στη νέα εποχή
Διήμερη συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας