Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

3/6/2024 1:44:58 πμ
38 εκατ. έφηβοι χρησιμοποιούν κάποια μορφή προϊόντων καπνού ή νικοτίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για τους κινδύνους από τη χρήση καπνού, τις επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών καπνού, τις δράσεις του Π.Ο.Υ. για την καταπολέμηση της επιδημίας καπνού και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην υγεία αλλά και για να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές.

Το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού για να εξασφαλιστεί η υγεία των μελλοντικών γενιών αλλά και η συνεχής μείωση της χρήσης των καπνικών προϊόντων. 


Με αφορμή αυτήν την ημέρα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος αναφέρει πως «η προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής με ουσιαστικά αποτελέσματα. Βλέπουμε όμως σημαντικό αριθμό ατόμων να καπνίζουν ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο, καθώς υπάρχει ενεργή διαφήμιση με μηνύματα περί ασφάλειας των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ας αναλάβουμε όλοι δράση για έναν πιο υγιή κόσμο!».


Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική καθώς περίπου 6 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο βήχας και η δύσπνοια, στον 1 χρόνο μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, στα 5 χρόνια ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου εξισώνεται με τον μη καπνιστών, στα 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με κεντρικό μήνυμα «Ας τα δωρίσουμε σήμερα κιόλας!»
Με εγχειρίδια, webinars και άλλες πηγές πληροφόρησης






Σχετικά άρθρα

Καύσωνας και Καρδιά: Συμβουλές προστασίας
Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση ενός νέου φαρμάκου για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίνεται για τη νόσο
Ευρ. Επιτροπή: Νέο πρόγραμμα για την εξάλειψη των κουνουπιών
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya
Σπάνιες παθήσεις: 5 χρόνια για μια διάγνωση
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της EURORDIS