«Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί. Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%. Αντίθετα, με τη συνιστώμενη από τον Π.Ο.Υ. θεραπεία, περίπου το 85% αυτών θα θεραπευτεί.
Το 2022, 1,3 εκατ. θάνατοι προκλήθηκαν από φυματίωση, με τη νόσο να παραμένει η 2η αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η θανάτου συνολικά. Το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια. Στο πλαίσιο του στόχου του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015-2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους:
- Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά.
- Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη.
- Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή.
Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος».
Τα παραπάνω τόνισαν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης στις 27/03, όποτε και διοργανώνουν εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης (17:30-21:30).