Στη λίστα με τα Βασικά Φάρμακα (Essential Medicines) που όλες οι χώρες πρέπει να έχουν στη διάθεση των πολιτών τους, ενέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα νέα προηγμένα φάρμακα για την ηπατίτιδα C. Πρόσθεσε επίσης νέα φάρμακα για διάφορες μορφές καρκίνου, για την πολυανθεκτική φυματίωση, αλλά και φάρμακα για παιδιά.
Συνολικά 36 νέα φάρμακα προστέθηκαν στη λίστα, η οποία πρωτοεκδόθηκε το 1977 και αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια. Ο αριθμός των φαρμάκων σε αυτήν έχει στο μεσοδιάστημα σχεδόν διπλασιαστεί (το 1977 περιείχε μόλις 186 φάρμακα, αλλά πλέον είναι σχεδόν 350).
Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, αποφάσισε να εντάξει στο κυρίως τμήμα της λίστας τέσσερις νέες, προηγμένες θεραπείες για την ηπατίτιδα C (τα φάρμακα dasabuvir,sofosbuvir, simeprevir και daclatasvir) και στο συμπληρωματικό ένα νέο συνδυασμό. Πρόσθεσε επίσης τέσσερα φάρμακα για την πολυανθεκτική φυματίωση (μεταξύ αυτών τα bedaquiline και delamanid) και 16 φάρμακα για τα παιδιά.
Η λίστα των Βασικών Φαρμάκων του Π.Ο.Υ. χωρίζεται στα κυρίως φάρμακα και στα συμπληρωματικά. Τα κυρίως είναι το ελάχιστα που χρειάζεται ένα στοιχειώδες σύστημα υγεία, ενώ τα συμπληρωματικά αντιπροσωπεύουν εκείνα που προορίζονται για τις ασθένειες-προτεραιότητα (είναι αυτές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια Υγεία).
Η ηπατίτιδα C είναι μία από αυτές τις ασθένειες, καθώς ήδη προσβάλλει 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι 500.000 εκ των οποίων χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας της.
Στην περίπτωση του καρκίνου, ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε πως έχει γίνει τέτοια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, ώστε αναθεώρησε πλήρως το σχετικό τμήμα της λίστας, που πλέον περιέχει 30 φάρμακα, τα 16 εκ των οποίων είναι καινούργια. Στα νέα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για τον καρκίνο του μαστού, τη λευχαιμία και το λέμφωμα.
Όσον αφορά τη φυματίωση, ο Π.Ο.Υ. λέει πως παραμένει μία από τις πληγές της ανθρωπότητας, αφού αρρωσταίνει ετησίως 9 εκατομμύρια ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή 1,5 εκατομμυρίου εξ αυτών. Το 95% των θανάτων καταγράφονται σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Ο Π.Ο.Υ. τονίζει πως η τιμή μερικών νέων φαρμάκων καθιστά αδύνατη τη χρήση τους στις φτωχές χώρες του κόσμου, αλλά ενθαρρύνει την κατάρτιση στρατηγικών που θα τα κάνουν προσβάσιμα σε όλους.