Ο κόσμος είναι ακόμα πολύ μακριά από το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη μείωση της κατανάλωσης νατρίου κατά 30% έως το 2025. Αυτό αναφέρει μια πρώτη στο είδος της έκθεση του Οργανισμού που δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών-μελών έχει υιοθετήσει σχετικές ολοκληρωμένες πολιτικές, ενώ το 73% αυτών έχουν λάβει κάποια μέτρα που ωστόσο δεν εφαρμόζονται πλήρως.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Π.Ο.Υ., η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 7 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, καθώς το νάτριο (βασική πηγή του οποίου είναι το αλάτι) αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, όταν καταναλώνεται σε αυξημένες ποσότητες.
Ο Π.Ο.Υ. καλεί τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη χρήση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι σε δημόσια ιδρύματα (όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας κτλ.) και να οργανώνουν σχετικές ενημερωτικές εκστρατείες για το κοινό. Παράλληλα ζητά από τις εταιρείες παρασκευής τροφίμων να μειώσουν το αλάτι που περιέχονται σε αυτά και να βάλουν επισημάνσεις στις συσκευασίες τους σε όσα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.