Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Π.Φ.Σ.: «Το φαρμακείο δεν είναι κλειστό επάγγελμα» (νέο ΔΤ)

27/9/2010
Η συμβολή των φαρμακοποιών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.):

 

«Τα φαρμακεία δεν αποτελούν κλειστό επάγγελμα.

  • Απόδειξη γι αυτό αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει χιλιάδες νέων φαρμακείων. Την τελευταία πενταετία προστέθηκαν 2600 νέα φαρμακεία.
  • Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη υπερκορεσμός φαρμακείων. Διαθέτουμε ένα φαρμακείο ανά 850 κατοίκους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 5000 – 10000 κατοίκους.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 περί κλειστών επαγγελματικών, εξαιρεί ρητά και σαφώς τα φαρμακεία από την κατηγορία αυτή.
  • Σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόζεται η Κοινοτική Νομοθεσία στον τομέα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, όπως ακριβώς και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η συμβολή των φαρμακοποιών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

 

Οι φαρμακοποιοί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν υποστεί μείωση των κερδών τους, μεσοσταθμικά κατά 35% - 40%, εξαιτίας:

  • Της μείωσης των τιμών των φαρμάκων μεσοσταθμικά κατά 30% περίπου και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 67%.
  • Την μείωσης του ποσοστού κέρδους των λεγομένων νοσοκομειακών φαρμάκων (που αποτελούν το 10% του συνολικού τζίρου των φαρμάκων) στα επίπεδα του 15,60% επί της λιανικής τιμής πώλησής τους.
  • Της πώλησης φαρμάκων από τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών (με πολύ υψηλό ποσοστό κέρδους - 16% επί της τιμής αγοράς) που μέχρι τώρα επωλούντο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
  • Της μη κάλυψης από το ασφαλιστικό σύστημα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (OTC) με συνέπεια την πτώση των πωλήσεών τους.
  • Της αυτόματης μείωσης της αξίας των αποθεμάτων των φαρμακείων, κατά το ποσοστό μείωσης των τιμών, κάθε φορά που μειώνονται οι τιμές.
  • Της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που εκδηλώνεται σε μικρότερο βαθμό στον τομέα των φαρμάκων και σε μεγαλύτερο στον τομέα των παραφαρμακευτικών και άλλων προϊόντων που πωλεί το φαρμακείο.
  • Του τεράστιου χρηματοοικονομικού κόστους που προκαλεί ο τραπεζικός δανεισμός (factoring κλπ) λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων των ασφαλιστικών ταμείων στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Κατά συνέπεια κάθε λογιστικού τύπου, άμεση ή έμμεση περαιτέρω μείωση του κέρδους του φαρμακείου θα οδηγήσει σε κλείσιμο τουλάχιστον του 15% των φαρμακείων μέχρι τέλος του έτους.

 

Ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή των φαρμακοποιών στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί η συμβολή και συνεργασία τους με την πολιτεία για την εκκίνηση της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας και τη γρήγορη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών ταμείων και όλης της χώρας.

 

ΟΠΑΔ

  • Το χρέος του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνά τα 400.000.000 € και αντιστοιχεί σε φάρμακα που χορηγήθηκαν από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν.
  • Για τα φάρμακα αυτά οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη καταβάλει εξ ιδίων 65.000.000 € ως Φ.Π.Α, όμως δεν έχουν εισπράξει.
  • Ο Νόμος 3172/2003, άρθρο 22, προβλέπει εξόφληση των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ εντός 45 ημερών. Το ίδιο επιβάλλει και σχετική κοινοτική οδηγία.
  • Το οικονομικό βάρος που επωμίζονται τα φαρμακεία είναι δυσανάλογο με τα λοιπά οικονομικά δεδομένα ενός μέσου φαρμακείου».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΦΣΘ ζητά παράταση στην ισχύ των συνταγών
Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες






Σχετικά άρθρα

Δυσκολίες στην εκτέλεση συνταγών με τα ελλειπτικά φάρμακα
Ο ΦΣΘ ζητά παράταση στην ισχύ των συνταγών
ΠΙΣ: Δωρεάν υπηρεσίες σε νέους στις 28/02
Εις μνήμην των νεκρών στα Τέμπη
Q-HEALTH: Συνέδριο για την ποιότητα και ασφάλεια στις υπηρεσίες υγείας
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας