«Αθήνα 27/8/2010
Προς όλους τους φαρμακοποιούς
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Ο κλάδος διανύει την πιο δύσκολη χρονική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.
Σας αποστέλλουμε αυτή την ενημερωτική επιστολή και σας κάνουμε κοινωνούς της κατάστασης που ετοιμάζεται να διαμορφωθεί.
Είναι γνωστό σε όλους το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τρόικας και δυστυχώς ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής και προβλέπει την άρση των περιορισμών σε “κλειστά” επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένου και του φαρμακευτικού επαγγέλματος “σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους”.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προγραμματίζοντας ψήφιση των σχετικών διατάξεων από την Βουλή εντός του Οκτωβρίου (αντί του 1ου εξαμήνου του 2011 που προβλέπει το Μνημόνιο) και μάλιστα εντάσσοντας το θέμα των φαρμακείων σε σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει το λεγόμενο “άνοιγμα” των δήθεν “κλειστών” επαγγελμάτων.
Από την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου, το Δ.Σ του Π.Φ.Σ. ξεκίνησε αμέσως έναν κύκλο διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, κοινοποιήσαμε την αντίθεση μας, τεκμηριώσαμε τα επιχειρήματα μας στην βάση της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αποδείξαμε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί θα βλάψουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ξεκαθαρίσαμε ότι ο Φαρμακευτικός κόσμος θα αντιμετωπίσει μαχητικά παρόμοιους σχεδιασμούς.
Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. μετά και τις τελευταίες πληροφορίες συνεδρίασε εκτάκτως δυο φορές -στις 4 και στις 25 Αυγούστου- και ξεκίνησε νέο κύκλο επαφών με τους αρμόδιους Υπουργούς. Παράλληλα στην ίδια χρονική περίοδο έγινε ευρεία συζήτηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου και Λοβέρδο για την λήψη μέτρων με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Για το τελευταίο αυτό θέμα σε δύο τετράωρες συσκέψεις και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο κύκλωμα των φαρμάκων (Π.Φ.Σ, Σ.Φ.Ε.Ε., φαρμακεμπόριο, ιατροί, Ε.Ο.Φ, Ασφαλιστικά Ταμεία ), ο Π.Φ.Σ προέβαλε ιδιαιτέρως ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που έχουν υποστεί σημαντικότατες απώλειες του εισοδήματος τους που φθάνουν στο 30% περίπου. Όσον αφορά τη λήψη και άλλων μέτρων επισημάνθηκε εκ μέρους μας ότι ο φαρμακοποιός χορηγεί το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων που επιλέγει ο ίδιος ο ιατρός και τιμολογεί με βάση τις τιμές που ορίζει το Υπουργείο.
Επανερχόμενοι στο κεντρικό θέμα των διατάξεων του Μνημονίου και των λεγομένων “κλειστών επαγγελμάτων” ο Π.Φ.Σ:
1. Έκανε δημόσια γνωστή τη θέση του ότι :
“ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ” προβάλλοντας και τα νομικά και τα ουσιαστικά επιχειρήματα του με ολοσέλιδη καταχώρηση σε μεγάλες Εφημερίδες στις 7, 8, 12 και 14 Αυγούστου. Τις απόψεις αυτές εξειδικεύσαμε και αναλύσαμε με παρουσίες σε όλα τα Μ.Μ.Ε γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου τις ημέρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.
2. Σε επίπεδο κυβέρνησης συναντηθήκαμε επανειλημμένα με όλους τους Υπουργούς που έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα, υπ’ όψιν των οποίων θέσαμε αποφάσεις Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, Κοινοτικές Οδηγίες καθώς επίσης και τις θέσεις για τα ισχύοντα σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η κοινοτική Νομοθεσία όπως και σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
3. Ολοκληρώθηκε και απεστάλη στην Κυβέρνηση “Υπόμνημα επί του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και της απελευθέρωσης του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος” με πλήρη ανάλυση των θέσεων μας.
4. Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης φυσικά συνεχίζονται και είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τις επόμενες μέρες.
Το σταθερό πλαίσιο των θέσεων του Π.Φ,Σ. προσδιορίζεται από τους παρακάτω άξονες:
1. Το φαρμακείο δεν είναι κλειστό επάγγελμα.
2. Το ποσοστό κέρδους είναι οριακό για την επιβίωση του μικρού φαρμακείου και κάθε μείωση του θα οδηγήσει σε οικονομική αδυναμία συνέχισης λειτουργίας πολλών φαρμακείων.
3. Οι φαρμακοποιοί μέχρι τώρα έχουν δώσει πάρα πολλά σε σχέση με την οικονομική τους δύναμη και απείρως περισσότερα από άλλους οικονομικά ισχυρότερους στον χώρο του φαρμακείου. Μόνο η πίστωση προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 500.000.000 ευρώ.
4. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε (και έχουμε προτάσεις) με την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης και παράλληλα στην εξασφάλιση βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Δεν γνωρίζουμε τις τελικές Κυβερνητικές αποφάσεις, ούτε μπορούμε αυτή την στιγμή να σας διαβεβαιώσουμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση.
Πιστεύουμε όμως ότι ο φαρμακοποιός με το μεγάλο κοινωνικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό του έργο, έχοντας δίπλα του τους Έλληνες ασφαλισμένους, θα δώσει ενωμένος σκληρή μάχη για την επιβίωση και τη δικαίωση του.
Στη μάχη αυτή οι Έλληνες Φαρμακοποιοί πρέπει να είναι συσπειρωμένοι γύρω από τους Συλλόγους τους, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για όποιους αγώνες χρειασθεί να δοθούν.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. και τοπικές Συνελεύσεις σε όλη την χώρα.
Θα σας κρατάμε διαρκώς ενήμερους μέσω των Συλλόγων, του Φαρμακευτικού Δελτίου και της ηλεκτρονικής σελίδας του Π.Φ.Σ. (www.pfs.gr)».