Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: «Ανοικτοί στον διάλογο, δύσκολοι στις αποφάσεις»

11/11/2010
Δηλώσεις Δ. Βαγιωνά και Α. Λοβέρδου μετά τη χθεσινή συνάντηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) παρατίθενται οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου και του προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Δ. Βαγιωνά, αμέσως μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με το φημολογούμενο «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

 

 

Ανδρέας Λοβέρδος:

 

Είχαμε τη διαβούλευση σε τελικό επίπεδο για μεγάλα θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ έντονη αλλά και δημιουργική. Ως τελευταία συζήτηση προς της ασκήσεως της νομοθετικής πρωτοβουλίας έπρεπε να είναι και παραγωγική, με την έννοια να καταλήξουμε. Και καταλήξαμε. Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που μας απασχόλησαν κυρίως, ενόψει και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και μιας κατάστασης που αφορά τον πολίτη, και μόνο αυτόν.

 

Έχει ανάγκη το Σάββατο ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα. Συμφωνήθηκε μια λύση που έχει να κάνει με την παροχή των υπηρεσιών των φαρμακοποιών και τη μέρα αυτή.

 

Υπάρχει το πρόβλημα της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Έχει συμφωνηθεί από την Κυβέρνηση εδώ και καιρό, και έχει υπογραμμισθεί από εμένα και με τις δύο μου ιδιότητες, ότι αυτή η απελευθέρωση στην Ελλάδα των 12.000 φαρμακείων, των διπλάσιων σε αριθμό από αντίστοιχες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των φαρμακείων. Υπάρχει η ανάγκη όμως, να μειωθεί για το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον πολίτη το κόστος.

 

Υπήρχαν δύο λύσεις. Συμφωνούμε στην κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο του φαρμακείου και αυτή τη συμφωνία θα την μετουσιώσουμε σε νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα θέσουμε υπόψη του ΠΦΣ και θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε τον Δεκέμβριο να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

 

Ότι λέμε τελεί υπό την προϋπόθεση το δημόσιο και τα ταμεία του να πληρώνουν σε κανονικούς χρόνους. Είναι μια υπόσχεση που έχουμε δώσει με το Υπουργείο Εργασίας εδώ και καιρό, και μια υπόσχεση που θα υλοποιήσουμε μετά από 15 χρόνια, για πρώτη φορά τώρα, αφού θα πληρωθούν και οι δαπάνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σε μετρητά. Δεσμευθήκαμε ότι η έναρξη αυτών των πληρωμών δεν θα είναι μόνο μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις εξορθολογίζουν αυτές τις συναλλαγές και λύνουν ένα πρόβλημα που έχει πια χρονίσει.

 

Ήταν πολύ δημιουργική η συζήτηση, και απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στο τέλος φαίνεται πως είμαστε σύμφωνοι σε όλα.

 

 

Δημήτρης Βαγιωνάς:

 

Έγινε μια ευρεία σύσκεψη, στα περισσότερα συμφωνήσαμε με τον υπουργό. Το πρώτο μέλημα του υπουργού που ήταν για τα Σάββατα, το πήραν επάνω τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, που θα λύσουν το πρόβλημα αυτό. Διότι ο φαρμακοποιός είναι κοινωνικός λειτουργός, είναι προστάτης της Δημόσιας Υγείας, τα φαρμακεία κάνουν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Άρα δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τον ευρωπαίο πολίτη, τον έλληνα πολίτη. Γι' αυτό ανέλαβαν οι δύο πρόεδροι να αυξήσουν τον αριθμό των φαρμακείων. Άρα δεν τίθεται θέμα.

 

Μείωση ποσοστού κέρδους. Εμείς δεν συμφωνούμε, αλλά όταν μας χρωστάει το δημόσιο 500 εκατ., πώς είναι δυνατόν να δεχθούμε μείωση του ποσοστού κέρδους; Δεν το συζητήσαμε και το αφήσαμε ανοιχτό με τον υπουργό, εφόσον μας στείλει τις τελικές προτάσεις θα δούμε τι μπορούμε να συζητήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά πολύ δύσκολοι στις αποφάσεις που θα πάρουμε.

 

Τα χρέη των ταμείων αυτή τη στιγμή είναι στα 650-700 εκατ. Δεν μπορούμε εμείς να πιστώνουμε συνέχεια τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι οι καλύτεροι πελάτες μας τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουμε τα ασφαλιστικά ταμεία δίπλα μας. Φροντίζουμε για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί θα κλείσουν όλα τα φαρμακεία στην επικράτεια, αν δεν πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Δεν ετέθη θέμα μείωσης του ποσοστό κέρδους. Δεν δεχόμαστε καμία μείωση του ποσοστού κέρδους, όταν μας χρωστούν τα ταμεία τόσα χρήματα. Οι φαρμακοποιοί είναι ο μόνος κλάδος που πλήρωσε, και με το στοκ που έχει στα φαρμακεία του, για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 25%, χάνοντας έναν τζίρο 35%, λόγω του στοκ στα φαρμακεία μας. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε όμως μόνο εμείς. Οι βιομήχανοι πού είναι; Το rebate γιατί δεν το πήραμε για το 2006-2008, που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ποιον χτυπάμε; Εκείνον που πληρώνεται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, πιστώνοντας το ελληνικό κράτος για 8 και 10 μήνες. Οι φαρμακοβιομήχανοι τα παίρνουν cash τα χρήματα και κάθε λίγο γίνεται αντικατάσταση των παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων με νέα φάρμακα, και αυτό είναι το αίτιο που αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη.

 

Είμαστε σύμφωνοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είμαστε σύμφωνοι στο να φύγουν οι απατεώνες, καθώς σε κάθε κλάδο υπάρχουν και επαγγελματίες που δεν είναι σωστοί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φαρμακοποιός άνεργος. Υπάρχουν νοσοκομεία που ζητάνε φαρμακοποιούς και δεν πάει κανένας. Φαρμακοποιός δεν σημαίνει μόλις τελειώσεις τη σχολή να ανοίξεις φαρμακείο. Υπάρχουν και οι κλινικοί φαρμακοποιοί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενδέχεται να σχετίζεται με οπτική νευροπάθεια
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους






Σχετικά άρθρα

«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί
ΠΦΣ:Δεν θα δεχθούμε να εφαρμοστεί ο OTP σε συνταγές φαρμάκων
Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Φ.Σ. Κοζάνης: Διοργανώνει ημερίδα για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα
Και καλωσορίζει τη νέα της διαδικτυακή πύλη εφημεριών
Πίεση στα φαρμακεία λόγω των ποικίλων ελλείψεων φαρμάκων
Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά