Τα προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αναδεικνύονται στη μετά-Covid εποχή, με τους φαρμακοποιούς να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην εξάλειψη των ανισοτήτων, σύμφωνα με άρθρο στο Fierce Pharma. Όπως αναφέρεται, κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στη διάθεσή του σωτήριες θεραπείες ανεξάρτητα από το χρώμα, την εθνικότητα, το κοινωνικό-οικονομικό στάτους και τους πόρους του. Στην πράξη όμως η παροχή φροντίδας υγείας είναι υποβαθμισμένη σε απομακρυσμένες ή/και χαμηλού εισοδήματος περιοχές/κοινωνίες.
Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία ή στερούνται σχετικής παιδείας. Δεν είναι λίγοι όσοι βρίσκονται στην τραγική θέση να πρέπει να επιλέξουν αν θα αγοράσουν φάρμακα ή φαγητό, φαινόμενο που είναι πολύ πιο συχνό ανάμεσα σε εκείνους που λαμβάνουν 4 ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation το 2022.
Μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς συχνά έχουν προβλήματα κινητικότητας και δεν μπορούν να πάνε στο φαρμακείο τους, ενώ είναι σοκαριστικά τα συμπεράσματα έρευνας στο JAMA που έδειξαν ότι ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω τείνουν να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους για τρεις μήνες μετά το κλείσιμο του φαρμακείου της γειτονιάς τους. Παράλληλα έδειξε ότι η μη συμμόρφωση στην αγωγή είναι πιο συχνή στις περιοχές με λιγότερα φαρμακεία.
Οι φαρμακοποιοί έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν στο θέμα με πολλαπλούς τρόπους: να παρέχουν συναισθηματική στήριξη και να δίνουν σημασία στις ανάγκες των ασθενών, να εκπαιδεύσουν όσους στερούνται βασικών γνώσεων σε σχέση με τη φροντίδα της υγείας τους, να βοηθήσουν όσους δυσκολεύονται να συμμορφωθούν στην αγωγή, αλλά και να γνωρίζουν πιθανές δομές ή προγράμματα στήριξης ασθενών στην περιοχή τους. Επίσης μπορούν να προτείνουν οικονομικότερες επιλογές σε φάρμακα, όπως είναι τα γενόσημα, πείθοντας για την ισάξια αποτελεσματικότητά τους με τα πρωτότυπα, και τελικά να βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών τους.