«Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων απαιτεί δέσμευση και δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ικανοποίηση του ενός και μοναδικού στόχου, που είναι οι ασθενείς όλης της χώρας να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τη στιγμή που τη χρειάζονται και στο σημείο που βρίσκονται», είναι το αρχικό μήνυμα που έστειλε η ηγεσία της ΟΣΦΕ κατά τη διάρκεια πολύωρης συνέντευξης τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Βασίλης Μπιρλιράκης, ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τερζής και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Μαρίνος.
Σε μια από κοινού παρουσίαση των θέσεων-προτάσεων της ΟΣΦΕ σημειώθηκε πως είναι ηθικό και επαγγελματικό καθήκον των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ως συμμετέχοντες στη φαρμακευτική αλυσίδα να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, όποτε και όπου είναι σε θέση να το κάνουν.
Όπως επισημάνθηκε οι αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων είναι πολλές και σύνθετες και έχουν να κάνουν με: • το μικρό αριθμό πηγών δραστικών ουσιών και εκδόχων • το μικρό αριθμό σημείων παραγωγής φαρμάκων • τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων • τη σχέση τιμής – όγκου • τις αυτόματες επιστροφές χρημάτων • τη στρατηγική των φαρμακευτικών Just in Time για την παραγωγή ενός φαρμάκου, ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς σε μια δεδομένη ζήτηση • την απρόσμενη αύξηση της ζήτησης • τις φυσικές καταστροφές, επιδημίες, πανδημίες • το παράλληλο εμπόριο.
Οι ελλείψεις φαρμάκων προάγουν δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα που έχει να κάνει με περίθαλψη χαμηλότερης ποιότητας, μειωμένης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως ενοχοποιούνται για καθυστερημένες θεραπείες και αρνητικές εκβάσεις στην υγεία κυρίως παιδιών και ευάλωτων ομάδων, υποκατάστασης με υποδεέστερα σκευάσματα, κίνδυνο επιλογής ψευδεπίγραφων φαρμάκων και φυσικά ατελείωτη ταλαιπωρία για ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Οι εκπρόσωποι της ΟΣΦΕ παρουσίασαν αναλυτικά τις προτάσεις τους για το περιορισμό αυτού του φαινομένου που συνοπτικά μπορεί να επιτευχθεί με:
- Ενημέρωση & εκπαίδευση των ασθενών.
- Ενίσχυση των δυνατοτήτων των φαρμακοποιών, σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου, υποκατάστασής του με γενόσημο ή ίδιο αλλά με άλλη συσκευασία ή άλλη μορφή και με πρόσβαση στο φάκελο υγείας του ασθενούς.
- Ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακείων να δημιουργήσουν σήματα πιθανής έλλειψης φαρμάκου και να ενημερώνονται οι συναρμόδιοι φορείς.
- Ηλεκτρονική καταχώρηση των φαρμάκων που διατίθενται από τα φαρμακεία.
- Υποχρεωτική διάθεση μέρους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνον με ηλεκτρονική συνταγή.
- Δημιουργία διαύλου ασφαλείας για την εξυπηρέτηση της ζήτησης.
- Συγκεκριμενοποίηση της υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε οι χονδρέμποροι να διαθέτουν μονίμως ένα σύνολο φαρμάκων καταλλήλων για την κάλυψη των απαιτήσεων μιας γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής.
- Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου χονδρικής πώλησης φαρμάκων με τους ΚΑΚ να διασφαλίζουν ότι το ετήσιο ποσοστό πωλήσεων φαρμάκων σε αξίες και τεμάχια προς τα φαρμακεία της επικράτειας να είναι >75% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων φαρμάκων σε αξίες και τεμάχια.
- Συστηματική παρακολούθηση του εθνικού αποθέματος.
- Συστηματική παρακολούθηση των ελλείψεων.
- Συστηματική παρακολούθηση των παράλληλων εξαγωγών.
- Απόθεμα & ευθύνη φαρμακευτικών εταιρειών τουλάχιστον 3 μηνών και ενημέρωση του ΕΟΦ εάν το απόθεμα οποιουδήποτε κωδικού μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 50% του τρίμηνου αποθέματος.
- Ενίσχυση του ΕΟΦ με ανθρώπινο δυναμικό και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών συλλογής, αποθήκευσης και ελέγχου των στοιχείων.
- Δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Ελλείψεων Φαρμάκων.
- Αλληλεγγύη, ανεξαρτησία, συνεργασία, αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.