Σήμερα η ΟΣΦΕ επανέρχεται δημοσίως στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, αναδεικνύοντας την πρόταση που αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, το ψηφιακό εργαλείο θα επιτρέπει σε φαρμακεία, τα οποία έχουν ηλεκτρονική συνταγή για φάρμακο και δεν μπορούν να το καλύψουν με το απόθεμά τους, να το ζητούν από τον προμηθευτή τους (κάτοχο χονδρικής πώλησης) και αυτός με τη σειρά του από τη φαρμακευτική εταιρεία.
▪ Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης διαθέτει απόθεμα ασφαλείας, υποχρεούται να δώσει από το απόθεμα αυτό και η φαρμακευτική εταιρεία υποχρεούται να καλύψει το κενό. Χρόνος παράδοσης στο φαρμακείο: αυτός που ορίζεται από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας. ▪ Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης δεν διαθέτει απόθεμα, υποχρεούται να μεταβιβάσει το αίτημα στη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της υποχρεούται να το εξυπηρετήσει. Χρόνος παράδοσης στο φαρμακείο: έως διπλάσιος του οριζόμενου από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας.
Έτσι διασφαλίζεται το «κλείδωμα» του συγκεκριμένου τεμαχίου, καθώς και η παρακολούθηση της διαδικασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω όμως της ανωνυμοποίησης του ασθενή. Τα φάρμακα που διακινούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας δεν μπορούν να εξαχθούν, ενώ οι αντίστοιχες συνταγές, για την ακύρωση τους, απαιτούν την ενημέρωση ή/και την έγκριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στη διακίνηση.
ΗΔΙΚΑ: Απαγορεύεται η συνταγογράφηση ελλειπτικών φαρμάκων με εμπορική ονομασία
Μετά την παρέμβαση του ΠΦΣ, το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε την πρότασή του να μην «κλειδώνει» η εμπορική ονομασία των ελλειπτικών φαρμάκων, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα των ελλείψεων. Έτσι από τις 16/1 η ΗΔΙΚΑ δεν επιτρέπει τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για αυτά τα φάρμακα. Η σχετική λίστα θα κοινοποιηθεί στους φαρμακοποιούς, μόλις είναι σε διαθέσιμη.