Οργή γιατρών και ασθενών για την τιμωρητική πρακτική Κουρουμπλή
5/8/2015 10:02:13 πμ
Αιχμηρό σχόλιο και του Γ. Μπασκόζου
Το υπερβολικό κόστος των προληπτικών εξετάσεων έναντι του καρκίνου, η ανυπαρξία μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και η παντελής έλλειψη μιας οργανωμένης εκστρατείας κατά του καρκίνου έχουν προκαλέσει την οργή των γιατρών και των ασθενών για τις δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή περί τιμωρίας όσων παραλείπουν τον προληπτικό έλεγχο.
Ακόμη και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκάζος σε αιχμηρή ανάρτησή του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφωνεί με τις απόψεις του υπουργού Υγείας αναφέροντας:
"Η ουσιαστική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι βασική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και δεν πρέπει να αφήνεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δίνουν λάθος σήματα στην κοινωνία και ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με μέθοδο και υπομονή. Υπάρχουν τρόποι. Με σοβαρότητα, συλλογική δουλειά και επιστημονική τεκμηρίωση θα τα καταφέρουμε".
Υπέρ της προληπτικής Ιατρικής, αλλά όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές είναι η θέση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο καθηγητής Ακτινολογίας Δημήτρης Κελέκης, μιλώντας στο MEGA, σημειώνει ότι οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι απαραίτητες, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την Πολιτεία για να μπορέσουν οι υπηρεσίες Υγείας να ανταποκριθούν. "Βασικό μέλημα είναι θέμα της Πολιτείας να εξασφαλίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ιατρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό, που είναι τα θεμέλια οιασδήποτε ιατρικής πράξης για να μπορέσει να καλύψει αυτά τα θέματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Ευγενίδειο.
Από την πλευρά της, η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού "?λμα Ζωής” έκανε λόγο για "τιμωρητική διάθεση” και τόνισε πως "το κράτος καταρχάς πρέπει να διδάξει στις γυναίκες πόσο απαραίτητο είναι μετά τα 40 να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις και μετά να τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν όπως πρέπει”.
Πάντως, το κόστος των εξετάσεων που θα πρέπει σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργού Υγείας να γίνονται υποχρεωτικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ενδεικτικά, η μαστογραφία κοστίζει από 40 έως 120 ευρώ και δεν καλύπτεται από κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο. Το τεστ PAP κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ και ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει το 85% του κόστους. Το PSA για τους άνδρες είναι στα 60 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα Ταμεία, ενώ η κολονοσκόπηση κοστίζει 70 ευρώ με συμμετοχή σε ποσοστό 15% του ασφαλισμένου. Σε αυτές τις εξετάσεις, προστίθενται και οι αιματολογικές, που περιλαμβάνουν ορμονολογικό και βιοχημικό έλεγχο και κοστίζουν περίπου 250 ευρώ με συμμετοχή 15% του ασφαλισμένου στον ΕΟΠΠΥ.
Διαβάστε επίσης
17/1/2025 4:19:18 μμΜελέτη καταγράφει τους HPV σχετιζόμενους θανάτους στην Ελλάδα
Αφορούν και τους άντρες
16/1/2025 3:39:29 μμΑντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας