Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ωράριο - Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Ανοιχτά τα θέματα με τους Θεσμούς

1/12/2017 11:23:59 πμ
Οι Θεσμοί επιμένουν για το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα λειτουργίας των φαρμακείων μεταξύ Θεσμών και υπουργείου Υγείας, με τους πρώτους να επιμένουν για την απελευθέρωση και την τήρηση των όρων της «Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και το υπουργείο Υγείας να αναζητά τη «μέση λύση».

Ως εξ τούτου, καμία συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, με το ιδιοκτησιακό και το ωράριο των φαρμακείων να βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, όπως αποκάλυψε εχθές Πέμπτη 30/11, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα ΗΤΑ. 

Ωράριο

Η πρόταση της χώρας μας, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να δίνεται στη διάρκεια της ημέρας η δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, αλλά παράλληλα να οριστεί ένα ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας, το οποίο κατά τεκμήριο να συμβαδίζει με τη λειτουργία των υπόλοιπων καταστημάτων στην αγορά. Ευελιξία βεβαίως προτείνεται για τις τουριστικές και οι νησιωτικές περιοχές, που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος.


Επίσης έχει προτείνει την υποχρεωτική συμμετοχή των φαρμακείων στο σύστημα διημερεύσεων – διανυκτερεύσεων.


Ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε «στρεβλή» την υπάρχουσα κατάσταση με το «απολύτως απελευθερωμένο ωράριο, χωρίς κανένα όριο και περιορισμό», καθώς κάποια φαρμακεία αρνούνται να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης-διανυκτέρευσης, λόγω της ύπαρξης των «διευρυμένων» που «συμπιέζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «αυτό θεωρούμε ότι δημιουργεί πρόβλημα ευχερούς πρόσβασης των πολιτών ιδιαίτερα τις ώρες της εφημερίας και τις βραδινές ώρες». 

Ιδιοκτησιακό

Υπενθυμίζεται ότι το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι στον αέρα, καθώς υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα του νομικού κενού που προκάλεσε η ακύρωση της τελευταίας σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


Εδώ οι δανειστές ζήτησαν τη διευθέτηση του προβλήματος, ώστε να μπορούν και πάλι να δοθούν νέες άδειες φαρμακείων.


Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και ότι συντάσσεται έτσι ώστε «να μη συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ». Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση αδειών φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς ιδιώτες (όπως όριζε η ακυρωθείσα Κ.Υ.Α.), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την περίοδο ισχύος της ΚΥΑ, δόθηκαν μόλις 10 τέτοιου τύπου άδειες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της σε οφθαλμολογικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση