Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΩΡΑΡΙΟ: Ήρθε ο χρόνος να αλλάξουν τα "κακώς κείμενα"

22/4/2013 9:14:50 πμ
Από τον Στεφανάκη Νίκο, φαρμακοποιό και μέλος Φ.Σ.Α., εκπρόσωπο στην Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από τον Στεφανάκη Νίκο, φαρμακοποιό και μέλος Φ.Σ.Α., εκπρόσωπο στην Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.


«ΩΡΑΡΙΟ: Ήρθε ο χρόνος ν αλλάξουν τα "κακώς κείμενα"


Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κινητικότητας από πλευράς συνδικαλιστικών οργάνων (επιτέλους) αλλά και μεμονωμένων φαρμακοποιών, στην προσπάθεια ν? αρθούν τα αδιέξοδα του νόμου Λοβέρδου για το ωράριο των φαρμακείων.


Μόνο που φοβάμαι πολλοί από αυτούς (κινούμενοι και από ιδιοτελή κίνητρα) έχουν καταλήξει σε απόψεις που αντί να λύσουν το πρόβλημα, θα το "διευρύνουν". Η άποψη ορισμένων (που κατά σύμπτωση διατηρούν φαρμακεία σε σημεία υψηλής εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και με πληθώρα υπαλληλικού προσωπικού), ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα φαρμακεία που ακολουθούν το "διευρυμένο" ωράριο, είναι να αυξήσουμε κι εμείς τις ημέρες και ώρες εργασίας μας, λαμβάνει μεν υπ? όψιν τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες, αλλά αφήνει τελείως ακάλυπτη την πλειοψηφία: τα μικρομεσαία φαρμακεία "της γειτονιάς" που λειτουργούν με ένα μόνο φαρμακοποιό ή έστω με ένα φαρμακοποιό κι ένα υπάλληλο.


Και εξηγούμαι: ο φαρμακοποιός που λειτουργεί μόνος και υπό αντίξοες και εξοντωτικές (οικονομικά αλλά και από άποψης χρόνου) συνθήκες θα κληθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ώρες εργασίας: α) να δουλέψει μόνος παραπάνω ώρες με αποτέλεσμα τη φυσική του εξόντωση και την αποξένωση από τους οικείους του, β) να προσλάβει υπάλληλο σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής στενότητας, ο οποίος πιθανόν δεν βγάζει ούτε τα έξοδά του, γ) να οδηγηθεί σε συστέγαση με άλλους συναδέλφους, ενώ δεν έχουν αρθεί ακόμα τα εμπόδια (υπεράξιες, υψηλή φορολογία κλπ.).


Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι όσοι είναι υπέρ της αύξησης των ωρών εργασίας, θεωρούν ότι μέσω αυτής θα επέλθει αύξηση του τζίρου άρα και των καθαρών κερδών. Αλλά θα κτυπηθούν και τα "διευρυμένα" φαρμακεία. Πλανώνται «πλάνην οικτράν», διότι σε μια κοινωνία υπερφορολογημένη, υποαμοιβόμενη και καταναλωτικά φοβισμένη, το αυξημένο ωράριο δεν ωθεί από μόνο του στην αύξηση της κατανάλωσης. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πάρουν κι άλλο κομμάτι της ήδη μειωμένης κατανάλωσης από τα "μικρομεσαία" φαρμακεία. Τα δε φαρμακεία τύπου mall, εμπορικών κέντρων κλπ. ουδόλως θα θιχτούν, αφού η εμπορική κίνηση σε αυτά τα μέρη είναι διαρκώς αυξανόμενη.


Είναι επίσης διπλά υποκριτικό από μέρους τους, γιατί όσοι ευαγγελίζονται την αύξηση των ωρών, φθονούν τα ενταγμένα στο διευρυμένο ωράριο φαρμακεία για τα κέρδη τους, αλλά δεν το υιοθετούν γιατί θέλουν μόνο το "φιλέτο", τις εμπορικές ώρες 5-8 απόγευμα Δευτέρα και Τετάρτη και 9-3 Σάββατο. Επίσης δε θέλουν να έλθουν σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα φαρμακεία, γιατί πολλοί από αυτούς είναι τομεάρχες η συνδικαλιστές.


Αφού διάβασα πολλές από τις απόψεις συναδέλφων στο διαδίκτυο ή και σε έντυπα, αλλά και μετά από συζήτηση με έμπειρους συναδέλφους και τομεάρχες, διαπίστωσα ότι είναι δύσκολο να συγκεραστούν τόσο διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος ώστε να βρούμε ένα ωράριο που θα ωφελεί τη μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό θα γίνει με:


?σκηση πίεσης στην ηγεσία του υπουργείου υγείας για κατάργηση του νόμου Λοβέρδου και αντικατάσταση από έναν άλλον όπου θα ορίζεται ότι "διευρυμένο" ωράριο θα θεωρείται μόνο το συνεχές 24ωρο. Έτσι υπηρετούνται τα "θέλω" του υπουργείου και της τρόικας: εξυπηρέτηση του κοινού όλες τις μέρες και ώρες και "διεύρυνση" του ωραρίου.

Επίσης τα φαρμακεία που θα θελήσουν να ακολουθήσουν αυτό το ωράριο θα υποχρεωθούν εκ του νόμου να έχουν τουλάχιστον 3 υπεύθυνους φαρμακοποιούς (ένας ανά 8ωρο) αλλά και να προσλάβουν ασφάλεια κλπ. και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα ξεχωρίσουν αυτοί που πραγματικά μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό από τους "πειρατές".


Για να κατατριφθεί δε τυχόν κυβερνητικό επιχείρημα ότι έτσι δεν θα υπάρχει σίγουρος και επαρκής αριθμός ανοικτών φαρμακείων για Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο, μπορούμε να πάρουμε το εξής μέτρο: Κάθε φαρμακείο με υπεύθυνη δήλωση που θα αποστέλλει στις αρχές του έτους στο ΦΣΑ και αντίγραφό της θα παραδίδεται στον εκάστοτε τομεάρχη, και ευανάγνωστη πινακίδα που θα αναρτά στις προθήκες του, θα γνωστοποιεί τις ημέρες και ώρες που θα παραμένει ανοικτό από Δευτέρα έως Σάββατο, με όριο το υπάρχον των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φαρμακείο της ΑΤΤΙΚΗΣ θα έχει το ωράριο που του ταιριάζει, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται (κέντρο, παράλια, προάστια) και κάθε τομέας θα μπορεί να ορίσει τις εφημερίες του ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις που διαμορφώνονται από τα δηλωθέντα ωράρια των μελών του.


Έτσι επιτυγχάνεται μια ποικιλία ωραρίου που ικανοποιεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη διαστρωμάτωση και την ποικιλία διαφορετικών αναγκών και συμφερόντων του συνόλου των μελών του ΦΣΑ, αλλά και θα προστατεύει τα μικρά φαρμακεία έναντι των μεγάλων. Επίσης θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τις βουλές της κυβέρνησης και τις οδηγίες του μνημονίου.

Πιστεύω ότι κατόρθωσα να συγκεραστώ τις απόψεις και τις επιθυμίες των περισσότερων συναδέλφων.


Ευχαριστώ το farmakopoioi.blogspot.gr για τη φιλοξενία.


ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΦΣΑ και εκπρόσωπος στην Γ.Σ του ΠΦΣ»

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η τακτική σχεδιάζεται να ισχύσει σε εθνικό επίπεδο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση