Μεγάλες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου ζητά από τη χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με στόχο να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, όπως δημοσιεύει σήμερα το iatroner.gr.
Γενόσημα φάρμακα
Στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ εισηγούνται την κατάργηση μίας σειράς διατάξεων, οι οποίες ισχύουν σήμερα και εκτιμάται ότι δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ αυτών είναι η προστασία της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, για τις οποίες υπάρχει μέγιστη μείωση κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης: Αναλυτικά, σε περίπτωση που η αναθεωρημένη τιμή του γενοσήμου υπερβαίνει εκείνη του προϊόντος αναφοράς η τιμή του τελευταίου, διορθώνεται προς τα πάνω, ώστε οι δύο τιμές να εξισωθούν. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό στερεί από τα γενόσημα το πλεονέκτημα τιμής που έχουν σε σχέση με το προϊόν αναφοράς, δίχως να αφήνουν περιθώρια ανταγωνισμού ή περαιτέρω διείσδυσής τους στην αγορά.
Ο ΟΟΣΑ συνιστά την αναθεώρηση του μηχανισμού ανατιμολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημων και πρωτοτύπων προϊόντων, ευνοώντας έτσι τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.
Διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Για τη διαφήμιση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προτείνεται από τον ΟΟΣΑ επικαιροποίηση του πλαισίου, προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), τα οποία αναμένεται να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.
Εκτιμάται ότι, δεδομένης και της απελευθέρωσης των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τον Ιανουάριο του 2017, η διάδοση αυτής της πληροφορίας μέσω της διαφήμισής τους σε όλα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, συντελώντας τελικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών για τους ασθενείς.
Η παρουσία φαρμακοποιών και οι ποσοτικοί περιορισμοί στα σημεία πώλησης εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συνέδρια
Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ σημειώνουν ότι οι αρχές πρέπει να αναθεωρήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των προωθήσεων, περιλαμβανομένης της εκ των προτέρων έγκρισης από τον ΕΟΦ των επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων. Η γνωστοποίησή τους, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό εκ των υστέρων ελέγχου από τον ΕΟΦ, μπορεί να επιτύχει τους δεοντολογικούς και οικονομικούς σκοπούς του νομοθέτη, καθώς και να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να επηρεάζει τις στρατηγικές μάρκετινγκ των εταιρειών.
Φαρμακαποθήκες
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία φαρμακαποθηκών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.
Το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των φαρμακαποθηκών πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση περισσότερων της μίας οικονομικής μονάδας στην ίδια περιφέρεια και βοηθητικών αποθηκευτικών χώρων εκτός αυτής.
Χάρη στις οικονομίες κλίμακας και στον ενισχυμένο ανταγωνισμό μεταξύ των χονδρεμπόρων φαρμάκων, θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη χρήση των πόρων, καλύτερη κάλυψη των αναγκών της αγοράς και, τελικά, χαμηλότερες τιμές προς όφελος των ασθενών.