Η νομοθεσία για τη δωρεάν διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη (προγραμματισμένη ή έκτακτη) σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, αν και έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 5 χρόνια.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα έρευνας της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών για την Τυποποίηση προϊόντων και υπηρεσιών (ANEC), στην οποία συμμετείχε και η ελληνική Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και έλαβαν μέρος 1.656 Ευρωπαίοι καταναλωτές (ανάμεσά τους 142 Έλληνες).
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές διστάζουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, παρά τα προφανή οφέλη του, και δεν αναζητούν προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Πρώτος λόγος είναι η άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα και τις επιλογές που έχουν. Λιγότεροι από τους μισούς (47%) γνώριζαν ότι μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τον εθνικό ασφαλιστικό τους φορέα για μια προγραμματισμένη θεραπεία, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα.
Τρεις στους δέκα αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με την πρόσβαση, την αποζημίωση και την επίλυση των διαφορών τους. Ωστόσο η πλειοψηφία αυτών που έλαβαν προγραμματισμένη ή μη υγειονομική περίθαλψη, ήταν πολύ ικανοποιημένη.
Οι Έλληνες, πιστεύουν ότι:
- η ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό είναι καλύτερης ποιότητας (51% των ερωτηθέντων)
- υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση για το δικαίωμα να λάβει κάποιος ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ε.Ε. (88% των ερωτηθέντων)
- δικαιούνται δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό (71% των ερωτηθέντων).
Συμπερασματικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει:
- επείγουσα ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, τις θεραπευτικές επιλογές και τη δυνατότητα να αποζημιωθούν
- ανάγκη εναρμόνισης της λειτουργίας των εθνικών σημείων επαφής για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη των κρατών-μελών και βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας
- ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού προτύπου
- ανάγκη ίσης πρόσβασης όλων στη διασυνοριακή περίθαλψη.