-
Τζίρος εφημερίας. Αξία: κάποια ευρώ / Συνεταιριστική μερίδα. Αξία: ανεκτίμητη, του φαρμακοποιού Αργύρη Αργυρόπουλου, μέλους του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Κάποιοι ΣΥ.ΦΑ. είναι οργανωμένοι και έχουν κάνει ανάλογο πλάνο, κάποιοι άλλοι ίσως όχι τόσο, σίγουρα όμως όταν χρειαστεί θα είναι όλοι έτοιμοι. Αυτό που δεν μπορεί καμία ιδιωτικού τύπου «αλυσίδα» φαρμακείων να παρέχει, πέρα από την κατανομή μερισμάτων στους συμμετέχοντες, είναι η ευρεία γκάμα δυνατοτήτων ανάπτυξης που μπορεί έξυπνα να εκμεταλλευτούν οι ΣΥ.ΦΑ. Η ισχύς εν τη ενώσει, άρα δυνατοί ΣΥ.ΦΑ σημαίνει δυνατά φαρμακεία!
- Δημοκρατίας του διαδικτύου το... ανάγνωσμα, του φαρμακοποιού Ανδρέα Γαλανόπουλου, προέδρου της Ο.Σ.Φ.Ε.
Τι κι αν ο μονοψωνιστής μας επτώχευσε!
Τι κι αν η αγορά από 7,6 δισ. γίνεται 4,4 δισ.!
Τι κι αν η κατανάλωση περιορίζεται!
Λεπτομέρειες… Με τηλεοπτικά κριτήρια «δεν πουλάνε»! Κι όμως, αυτή η κρίση του δυτικού κόσμου, θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της χώρας μας! Αρκεί να περιγράψουμε, να σχεδιάσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την υλοποίηση του αύριο! Μαζί μπορούμε, αρκεί να μην είναι αργά!
- Περί δοσολογίας, του φαρμακοποιού Γιάννη Δαγρέ, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
Το ίδιο αφορά και τα δύο κουτιά... ή μήπως όχι;
Τελικά τι είναι η δοσολογία; Παντομίμα;
Όλοι ξέρουν ότι το φάρμακο δεν είναι τρόφιμο.
Αν το παρακάνεις παίρνοντάς το θα πάθεις ζημιά, αν πάρεις λιγότερο ή το πάρεις λάθος... καλύτερα (για το δικό σου καλό) ρώτα πρώτα κάποιον ειδικό.
Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε λοιπόν υπεύθυνοι για τον έλεγχο της αναγραφής δοσολογίας.
Για στάσου όμως... αφού δεν είμαστε υπεύθυνοι για την επιλογή της, πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για την αναγραφή της; Και αν ο γιατρός κάνει λάθος; Θα ελέγξουμε εμείς ότι ορθώς συμπλήρωσε τη... λάθος δοσολογία;
Κανονικά, αυτός που επιλέγει δοσολογία είναι και υπεύθυνος για όλα όσα την αφορούν. Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως μόνο για να διορθώσουμε τυχόν σφάλματα.
Άλλο λοιπόν πράγμα φροντίζω να λαμβάνεται σωστά το φάρμακο και άλλο ελέγχω μόνο τη γραφειοκρατική πληρότητα και είμαι (κακώς) υπόλογος μόνο για αυτή!
- Σωτήρες, κήνσορες και νοσταλγοί, του φαρμακοποιού Γιώργου Κουτέπα, αντιπροσώπου του Φ.Σ. Αττικής στον Π.Φ.Σ.
Επίδοξοι σωτήρες που αντιγράφοντας βιβλία λιανεμπορικής επιχειρηματικής στρατηγικής αλλάζουν τη λέξη κατάστημα με τη λέξη φαρμακείο, σερβίροντας έτοιμες λύσεις σωτηρίας.
Δηκτικοί κήνσορες που απαξιώνουν με υπεροψία το φαρμακείο όπως είναι σήμερα, ενώ έχουν να αντιπροτείνουν μοντέλα αξίας απλής άσκησης επί χάρτου.
Ρομαντικοί νοσταλγοί που είτε πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι στο σήμερα είτε (ακόμα χειρότερα!) νοσταλγούν καταστάσεις και ιδιοκτησιακά καθεστώτα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε στην ανυπαρξία.
Τα λόγια είναι εύκολα. Πριν όμως ο καθένας ακολουθήσει συμβουλές και πριν βέβαια επενδύσει χρήματα σε οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση, ας κάνει λίγη υπομονή. Υπομονή ώστε να δει με σαφήνεια τις απαιτήσεις της φαρμακευτικής περίθαλψης που θα πρέπει στο μέλλον να καλύπτει. Υπομονή ώστε να δει όλες τις διαθέσιμες προοπτικές και εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορεί να επιλέξει. Η βιασύνη δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος.
- Stelara φύγε, κρατάω μαχαίρι!, του φαρμακοποιού Κώστα Μανωλόπουλου, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
Σαν να μην έφτανε η ιστορία με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που έχουν το μισό κέρδος, τα πληρώνουμε μετρητοίς και τα εξοφλούμαστε μετά από πολλούς μήνες.
Σαν να μην έφταναν οι απανωτές μειώσεις τιμών.
Σαν να μην έφτανε το φέσι από τα ταμεία.
Σαν να μην έφταναν οι απορρίψεις συνταγών από υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων ελεγκτών.
Πλέον έχουμε φτάσει κάθε φάρμακο άνω των 400€ ή να μη μπορούμε να το δώσουμε ή να μας «βάζει μέσα» ή να κόβεται.
Κι αν η «Στέλλα» στην ομώνυμη ταινία πήγε μια κι έξω με μία μόνο μαχαιριά, πόσες ακόμα «μαχαιριές» τύπου Stelara μπορεί να δεχτεί το ελληνικό φαρμακείο πριν βάλει οριστικά λουκέτο;
- Μήπως χάνουμε το στόχο μας;, του φαρμακοποιού Μανόλη Μαυρολέοντα, αντιπροσώπου του Φ.Σ. Πειραιά στον Π.Φ.Σ.
Κάποια στιγμή, σαν συνεννοημένοι, αρχίζουμε να λέμε: «Κοίτα πού καταντήσαμε!...» (ο ένας), «προσπαθούν να μας κάνουν να ασχολούμαστε με άσχετα ζητήματα….» (ο άλλος), «αντί να κοιτάμε το επιστημονικό μέρος της δουλειάς μας, ασχολούμαστε πότε με το ΑΜΚΑ, πότε με την –ο Θεός να την κάνει– ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πότε με τα ταμεία που δεν πληρώνουν, πότε με συνταγές που δεν είναι συνταγές…» (ο τρίτος), «…και βέβαια, πάντα κρέμεται από πάνω μας η δαμόκλειος σπάθη του νόμου Λοβέρδου…».
Φαίνεται να συμφωνούμε τελικά όλοι ότι χάνουμε τον κύριο στόχο μας. Ξεστρατίζουμε από το βασικό μας αντικείμενο που είναι η σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι που πέτυχε τελικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Ας μην πέσουμε στη «λούμπα»… Ας μην τους κάνουμε το χατίρι να γίνουμε «κυνηγοί χαρτιών, αριθμών και σφραγίδων»! Ας παραμείνουμε πρωτοβάθμιοι λειτουργοί υγείας!