Έχοντας σαν στόχο την πολυφωνία και τον πλουραλισμό θέσεων και απόψεων, ο «Φαρμακευτικός Κόσμος» αλλάζει τη στήλη της επαγγελματικής ενημέρωσης.
Συνάδελφοι με άποψη και γνώση του επαγγελματικού τοπίου θα σχολιάζουν στο εξής από αυτή τη στήλη το φαρμακευτικό γίγνεσθαι και θα καταθέτουν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και ύφος, την ιδιαίτερη οπτική τους για τα πράγματα.
-
Να επικεντρωθούμε στο ρόλο μας, του φαρμακοποιού Αργύρη Αργυρόπουλου, μέλους του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Μέχρι σήμερα η απειλή ήταν απλά ορατή, μέχρι που μετατράπηκε στο χειρότερο εφιάλτη. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν τη δουλειά τους∙ έτσι πρέπει κι εμείς να κάνουμε σωστά τη δική μας.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να έχει έστω και ένα λόγο να μας κατηγορεί. Είμαστε επιστήμονες και το αποδεικνύουμε καθημερινά.
Θα ήθελα να επικεντρώσω το ενδιαφέρον στον κυριότερο τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, χωρίς να παρασύρεται από το ρεύμα ή τον ανταγωνισμό. Πρέπει όλοι μας να προβάλουμε το ρόλο μας, να είμαστε φαρμακοποιοί και να χορηγούμε φάρμακα και συμβουλές, αδιάκοπα και ακούραστα. Σίγουρα οι περισσότεροι έτσι δουλεύουν. Καλά τα καλλυντικά, τα υποδήματα και άλλα προϊόντα που όλοι έχουμε στα φαρμακεία μας, μερικά εκ των οποίων μοιάζουν πλέον με πολυκαταστήματα. Παραχώσαμε τα φάρμακα σε ευρύχωρες συρταριέρες, να μην επιτρέψουμε όμως να μπει και η επιστήμη μας εκεί. Αυτό είναι το κλειδί.
- Αξιοπιστία των πολιτικών; , του φαρμακοποιού Ανδρέα Γαλανόπουλου, προέδρου της Ο.Σ.Φ.Ε.
Εβδομάδες διαλόγου, προσχηματικού ή μη, με έναν υπουργό ικανό και ιδιαίτερα φιλόδοξο πολιτικά, με προνομιακές σχέσεις με τα Μ.Μ.Ε., επικοινωνιακό χάρισμα και επεξεργασμένη τακτική εισαγωγής θεμάτων στο διάλογο, δημιουργεί, χωρίς άλλο, ιδιαίτερες δυσκολίες στον κλάδο που συνδιαλέγεται μαζί του.
Το «παιχνίδι» παίζεται στην αξιοπιστία, την αποδοχή ή την ανοχή, του κοινωνικού συνόλου. Και όλα βέβαια στο όνομα της «ελευθερίας»: ελευθερία αγοράς, ελευθερία εγκατάστασης, πρόσβασης, άσκησης επαγγέλματος, ελευθερία επιλογής, ελευθερία ωραρίου κλπ.!
Ο «αξιόπιστος» υπουργός απέναντι στα «συντεχνιακά» συμφέροντα του κλάδου…
Και, ω του θαύματος, στη διάρκεια της 2ης συνεδρίασης της «Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων» κάνει την εμφάνισή της, ως 7η παράγραφος στο άρθρο 36, όχι κάποια τροποποίηση ή προσθήκη, ως ώριμο αποτέλεσμα του διαλόγου των δύο πλευρών, αλλά φωτογραφική διάταξη για έναν γνωστό φαρμακοποιό -πρώην πασόκο συνδικαλιστή και πρώην νεοδημοκράτη δημοτικό σύμβουλο μεγάλου δήμου της Αττικής- που επιχειρήθηκε αυτούσια να περάσει και επί υπουργίας Κακλαμάνη και επί υπουργίας Αβραμόπουλου.
Τέλος ο «αξιόπιστος» υπουργός! Τέλος η κρίσιμη κατάσταση της χώρας! Τέλος η διαφάνεια σ' όλα τα επίπεδα! Τέλος ο εξορθολογισμός στη λειτουργία του κράτους!
Αθάνατη Ελλάδα! Μόνο με «Μπάρμπα στην Κορώνη» -στην παρούσα περίπτωση με «θεία στην Κορώνη»- επιβιώνεις…
Άντε λοιπόν να πειστείς για την αξιοπιστία πολιτικής ή πολιτικών!
-
Φαρμακευτική μεταρρύθμιση, του φαρμακοποιού Γιάννη Δαγρέ, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
Έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών άφηνε να φανεί ότι για τα φαρμακεία ενδιαφέρονται και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Quiz: Πώς γίνεται αυτό σε ευρωπαϊκή χώρα που ο νομοθεσία και ο νομολογία το απαγορεύουν;
Λύση:
Α) Μειώνουμε ευθέως το εισόδημα (πτώσεις τιμών - χρηματική απαξίωση αποθέματος - ασυνέπειες πληρωμών ασφαλιστικών ταμείων κλπ.).
Β) Προσθέτουμε σε αυτό και έμμεση μείωση κέρδους (προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό - μείωση κέρδους μέσω rebate).
Γ) Τους βάζουμε όλους να δουλεύουν «προαιρετικά» τα Σάββατα που όλοι βγαίνουν για ψώνια (είπαμε, δεν θα πουλάμε μόνο φάρμακα, μπίζνες κάνουμε).
Δ) Προσθέτουμε και μερικές ακόμα χιλιάδες καινούργιους μέσα στον χώρο για να ξεχειλίσει η τρυπημένη βάρκα...
Ε, πού θα πάει; Σε λίγο καιρό θα παρακαλάνε μόνοι τους να γίνουν υπάλληλοι!
Μη φτάσουμε κιόλας να αγοράζουν εμπόρευμα και να τους αποζημιώνουμε και με σταθερή αμοιβή! Πολύ χοντρό! (Τώρα που το λέμε όμως, για να το σιγουρεύαμε...)
Είδατε τι απλό που είναι και σπαζοκεφαλιάζατε;
-
Τώρα αρχίζει… , του φαρμακοποιού Γιώργου Κουτέπα, αντιπροσώπου του Φ.Σ. Αττικής στον Π.Φ.Σ.
Πολλοί πιστεύουν ότι το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης έκλεισε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην υγεία. Ότι οι φαρμακοποιοί έδωσαν ένα κομμάτι του ποσοστού κέρδους με τη μορφή του rebate, ότι θα επέλθει μια ελαστικοποίηση του ωραρίου (που ελπίζουμε να υλοποιηθεί τελικά με τη μορφή της αύξησης εφημεριών), και μια μικρή χαλάρωση των κριτηρίων εγκατάστασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί και το τέλος των σχεδιασμών για το χώρο του φαρμάκου. Προς το παρόν, απλά τέθηκαν οι κανόνες για να διεξαχθεί το «παιχνίδι». Τώρα είναι που ξεκινούν οι πραγματικές αλλαγές.
Τώρα είναι που χρειάζεται σχεδιασμός, επαγρύπνηση, τεχνοκρατικές προτάσεις και αγώνας. Οι μέθοδοι εξοικονόμησης φαρμακευτικών δαπανών, οι μέθοδοι αποζημίωσης της διανομής του φαρμάκου, η ενσωμάτωση της παροχής συνοδευτικών υπηρεσιών από τα φαρμακεία, είναι αυτά που πραγματικά θα καθορίσουν το μέλλον μας.
Έχουμε τη δύναμη να είμαστε μέρος της λύσης. Το πυκνότερο δίκτυο παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ευρώπη μπορεί να δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα και λύσεις, ώστε τόσο το κράτος όσο και εμείς και οι ασφαλισμένοι να βγούμε όλοι κερδισμένοι.
-
And the Oscar goes to... , του φαρμακοποιού Κώστα Μανωλόπουλου, μέλους του ΔΣ του Φ.Σ. Αττικής
Mιας και διανύουμε παραδοσιακά την εποχή των όσκαρ, είναι η κατάλληλη στιγμή για να απονείμουμε τα δικά μας χρυσά αγαλματίδια ως ακολούθως:
Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο ΙΚΑ, που εξακολουθεί να πληρώνει στην ώρα του.
Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου στον ΟΠΑΔ, που μας έχει πείσει ότι εξοφλεί στις 45 μέρες αντί για 45 εβδομάδες που ισχύει τώρα.
Όσκαρ μοντάζ στον ΟΓΑ, που δεν πτοείται από «τεχνικά προβλήματα» και στέλνει ενημερώσεις για «ολιγοήμερη» καθυστέρηση.
Όσκαρ οπτικών εφέ στον ΟΑΕΕ, που εξαφάνισε από μόνος του την e-συνταγογράφηση.
Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου στο ΤΣΑΥ, που επανέλαβε τα περί ηλεκτρονικής εκκαθάρισης που ακούσαμε πρόπερσι και από το ΙΚΑ.
Όσκαρ φωτογραφίας σε HΣΑΠ, ΔΙΚ. ΑΘΗΝΩΝ, ΤΥΔΕ, ΤΑΣ και ΗΣΑΠ, γιατί οι πληρωμές τους είναι πιο ακίνητες και από φωτογραφία.
Όσκαρ κουστουμιών στην εφορία, για τα «κουστούμια» που μας κόβει κάθε χρόνο για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει.
Και του χρόνου με υγεία!
-
Είμαστε όλοι φαρμακοποιοί! , του φαρμακοποιού Μανόλη Μαυρολέοντα, αντιπροσώπου του Φ.Σ. Πειραιά στον Π.Φ.Σ.
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι τα πράγματα όταν θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Στις σημερινές συνθήκες «κινούμενης άμμου…» που ζούμε οι φαρμακοποιοί, λίγα είναι τα «σταθερά σημεία» που αισθάνομαι να υπάρχουν, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου-καρμανιόλα. Το ένα, είναι οι απεργίες και οι … «απεργίες» που έγιναν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο… Το άλλο, είναι ο τρόπος που αντιστρέφεται, τελευταία, το πολύ κακό κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα ΜΜΕ (Μέσα Μαλάκυνσης Εγκεφάλου…) εναντίον μας, μέσα από την τεκμηριωμένη πλέον με επίσημη δημοσκόπηση της ALCO συντριπτικά θετική γνώμη αυτού που αποκαλούμε κοινή γνώμη υπέρ του Έλληνα φαρμακοποιού. Ακόμη, πρώην συμβασιούχος και νυν άνεργος αναγνώστης, καταθέτει επίσης την άποψή του στον ιστότοπο ksipnistere.blogspot.com. με τίτλο: «Το "Κυβερνητικό καθεστώς” και τα Φαρμακεία», καταλήγοντας: «είμαστε όλοι φαρμακοποιοί!»
Εφόσον είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα θετικά μηνύματα που μας «στέλνει» η κοινωνία, μπορεί να μην έχει και τόση σημασία αν, μέχρι να διαβαστούν αυτές οι γραμμές, «περάσει» ο στρατηγός Λοβέρδος το νομοσχέδιό του ή όχι…