Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

21/9/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

H σφαλιάρα του Σεπτέµβρη

 

Νέο δελτίο τιµών θα ισχύσει από την 1η Σεπτεµβρίου για τα φάρµακα και θα αφορά στην ανατιµολόγηση του συνόλου των φαρµακευτικών σκευασµάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµίας, η µεσοσταθµική µείωση στις τιµές των φαρµάκων θα είναι µεγαλύτερη από 21,5%, σε σχέση µε τις τιµές που ισχύουν σήµερα. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για µεσοσταθµική µείωση άνω του 25%, ενώ θα υπάρξουν και σκευάσµατα όπου η πτώση θα φτάνει ή και θα ξεπερνά το 35%.

Μετά τον καθορισµό των νέων τιµών, αυτές θα αναρτηθούν στο Παρατηρητήριο Τιµών του υπουργείου Οικονοµίας. Θα ακολουθήσουν τυχόν ενστάσεις των εταιρειών –εφόσον υπάρξουν διαφωνίες– και το τελικό Δελτίο Τιµών Φαρµάκων θα εκδοθεί στις αρχές Σεπτεµβρίου.

Κατά τις εκτιµήσεις του ΥΠΟΙΑΝ, ο νέος τρόπος κοστολόγησης των φάρµακων (ο Μέσος Όρος των τριών φθηνότερων τιµών της Ε.Ε., βάσει του Παρατηρητήριου Τιµών) αναµένεται να προκαλέσει µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης πάνω από 1 δισ. ευρώ, µε αρχικό στόχο τα 1,4 δισ. ευρώ.

 

Νέα σφαλιάρα από 1η Σεπτέµβρη. Επιπλέον χασούρα της τάξης 5-10% στο φάρµακο. Μεσοσταθµικά 25% περίπου από τότε που άρχισε η κατρακύλα των τιµών, µε την αρχική επίπεδη µείωση. Αν υπολογίσουµε και ένα -30% στα παραφαρµακευτικά, συνυπολογιζόµενης και της «συγκράτησης» της συνταγογραφίας, ο τζίρος µας θα κλείσει το 2010 µε ένα -30% µέσο όρο. Καθόλου άσχηµα, δε νοµίζετε;

Σε όλα τα άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά κρατεί η αντίστροφη πορεία. Τρόφιµα, καύσιµα, τιµολόγια ΔΕΚΟ κινούνται «ανηφορικά». Περί αυτών ο λόγος ελάχιστος στα ΜΜΕ. Έχει εξαιρεθεί και το ταµείο των δηµοσιογράφων από το νοµοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, καταλαβαίνετε... Και ο θόρυβος για τα «κλειστά επαγγέλµατα», που το άνοιγµά τους είναι η πανάκεια για όλα τα δεινά της πτώχευσης, σκεπάζει τον καλπασµό του πληθωρισµού και την εξαφάνιση της αγοραστικής δύναµης του κόσµου. Κλειστό επάγγελµα κι αυτό των καναλαρχών, µετρηµένες µε το σταγονόµετρο οι άδειες για νέες συχνότητες, αλλά οι παρουσιαστές-υπάλληλοι στους τηλεοπτικούς σταθµούς, φρονίµως «ποιούν την νήσσαν», τοις κείνων (Δ.Ν.Τ., κυβέρνηση, αφεντικά-καναλάρχες) ρήµασι πειθόµενοι. Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο...

 

Αντικαταθλιπτικές συνταγές…

 

«Τα επιστηµονικά στοιχεία δείχνουν ότι, τα άτοµα µπορούν να αυτο-συνταγογραφήσουν την ευτυχία, µέσω συστηµατικής σωµατικής άσκησης, διατήρησης σχέσεων ανιδιοτελούς φιλίας και αγάπης, διατήρησης δηµιουργικών δραστηριοτήτων και µε την ενεργοποίηση σε δραστηριότητες εθελοντικής προσφοράς», υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφηµερίδα «Διάγνωση» (14/7) ο καρδιολόγος του «Ωνασείου» και γνωστός για τις καλλιτεχνικές –και γενικότερες - ευαισθησίες του, Θανάσης Δρίτσας.

 

Αυτο-συνταγογράφηση ευτυχίας εν µέσω µνηµονίων και της βαριάς σκιάς του Δ.Ν.Τ., Θανάση µου; Είσαι σίγουρος;

Γιατί εγώ –εξ αντιθέτου– διάβασα µια εβδοµάδα πριν στην ίδια καλή εφηµερίδα («Διάγνωση», 7/7) σε ένα πολύ σηµαντικό άρθρο της Νεκταρίας Καρακώστα, ότι το τµήµα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης και το τµήµα Δηµόσιας υγείας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Νόσων του Λονδίνου δηµοσίευσαν τα αποτελέσµατα έρευνάς τους στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, σύµφωνα µε τα οποία «για κάθε 80 ευρώ (ανά άτοµο) που περικόπτονται από τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, αυξάνονται κατά 2,8% οι θάνατοι που σχετίζονται µε τον αλκοολισµό και κατά 1,2% οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήµατα». Ενώ, πολυάριθµες παλαιότερες µελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα καρδιολογικά προβλήµατα όσο και ο αλκοολισµός είναι περισσότερα συχνά µεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων.

Να σου θυµίσω, επίσης, αγαπητέ φίλε ότι, σύµφωνα µε το ίδιο άρθρο, τα αποτελέσµατα πρόσφατης έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών έδειξαν ότι η φτώχεια στη χώρα µας αγγίζει το 20% του πληθυσµού, το 50% των Ελλήνων δεν αντέχει οικονοµικά ετήσιες διακοπές µιας εβδοµάδας, το 27% δεν έχει λεφτά για έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες και το 24% αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο ή δόση αγοράς κατοικίας, δάνειο για οικοσκευή ή να εξοφλήσει κάποιο λογαριασµό ρεύµατος ή νερού. Όσο για τους υπόλοιπους, παλεύουν καθηµερινά να µη φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, συµπληρώνω εγώ.

Οπότε η αντικαταθλιπτική συνταγή που προτείνεις, σήµερα σε ποια κοινωνία απευθύνεται; Στην « κοινωνία του 1/3», δηλαδή σε λίγους εύπορους Έλληνες. Όσο για τους υπόλοιπους που ο αδήριτος βιοπορισµός δεν τους επιτρέπει να ασκηθούν συστηµατικά ή/και να διατηρήσουν δηµιουργικές δραστηριότητες (hobbies), µάλλον θα πρέπει να υποστούν την (ανθυγιεινή) επίπτωση των οικονοµικών πολιτικών της τρόικας.

 

Μετά φόβου Θεού, πίστεως και... συστράτευσης

 

Εκδόθηκε στις 5-8-2010 Αγορανοµική Διάταξη, που θα έχει ισχύ µε την έκδοση του επόµενου Δελτίου Τιµών και αφορά σε φαρµακευτικά προϊόντα του Ν.3816/2010 (φάρµακα υψηλού κόστους). Με τη νέα Αγορανοµική Διάταξη καθορίζονται ποσοστά κέρδους 2,5% για τις φαρµακαποθήκες (υπολογίζεται επί της νοσοκοµειακής τιµής) και 18% για τα φαρµακεία (υπολογίζεται επί του συνόλου νοσοκοµειακής τιµής και κέρδους φαρµακαποθήκης). Οι λιανικές τιµές που θα προκύψουν θα είναι µειωµένες κατά 10,41% σε σχέση µε αυτές που υπήρχαν µε βάση την προηγούµενη Αγορανοµική Διάταξη.

 

Αν είναι να µπούµε στο χορό (να δουλεύουµε µε µειωµένο ποσοστό κέρδους στο φάρµακο), θα χορέψουµε... Μετά φόβου Θεού και πίστεως (... και τις απαραίτητες κυβερνητικές εγγυήσεις) ότι δε θα εµπλουτιστεί η λίστα αυτή µε κάθε νέο, ακριβό φάρµακο που θα κυκλοφορεί από εδώ και πέρα. Προσευχόµενοι, ακόµα, τουλάχιστον να µας πληρώνουν πιο γρήγορα τα ασφαλιστικά ταµεία αυτά τα ακριβά φάρµακα σε σχέση µε τα υπόλοιπα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουµε νέο κύκλο… επαφών µε τα ευαγή τραπεζικά ιδρύµατα.

Α, παρεµπιπτόντως να θυµίσουµε ότι ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος είχε εκφράσει από τις 30/7 την αντίθεσή του σε µια τέτοια Αγορανοµική Διάταξη που αίρει το σταθερό ποσοστό κέρδους των φαρµακείων και καλούσε όλους τους φαρµακοποιούς της χώρας να την ακυρώσουν στην πράξη εφόσον εκδοθεί.

Η θέση - πρόταση του Π.Φ.Σ. που υπέβαλε στην κυβέρνηση περιελάµβανε:

1. Διάθεση από τα φαρµακεία των περίπου 30 φαρµάκων που χορηγούνται σε περιπατητικούς ασθενείς µε το ίδιο ποσοστό κέρδους που ισχύει για όλα τα φάρµακα.

2. Έκδοση απόφασης από τα ασφαλιστικά ταµεία µε καθιέρωση ανωτάτου πλαφόν χορήγησης των φαρµάκων αυτών ανά ασφαλιστικό ταµείο π.χ. τρία νοσοκοµειακά φάρµακα ανά φαρµακείο, ανά ταµείο κάθε µήνα».

Να θυµίσουµε, επίσης, ότι η πρόταση του Γενικού Γραµµατέα του Π.Φ.Σ. («Φ.Δ.», Αύγουστος 2010) ήταν «τα φάρµακα να δοθούν από τα φαρµακεία µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως από τα νοσοκοµεία, δηλαδή µε αγορά -13% + 5% (σύνολο 18%) χωρίς ΦΠΑ και χωρίς φόρους µε ξεχωριστή κατάσταση και φορολογικό διαχωρισµό, διότι ως γνωστόν τα νοσοκοµεία ως κρατικά ιδρύµατα ούτε ΦΠΑ πληρώνουν ούτε φόρους».

Κλείνοντας αυτήν τη µικρή αναδροµή στο θέµα, να επιβεβαιώσουµε ότι η Αγορανοµική Διάταξη όπως πέρασε ήταν πρόταση του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής.

(Μιλάµε για φοβερή συστράτευση, σύµπνοια, οµοφωνία και αταλάντευτη κοινή στάση εµπρός στα µεγάλα προβλήµατα του κλάδου).

Πάντως µην ανησυχείτε. Υπάρχει και διέξοδος! Όπως λέει και ο Π.Φ.Σ., αλλά και ο Φ.Σ.Α. µπορούµε να «ακυρώσουµε την Αγορανοµική Διάταξη στην πράξη»... Πώς; Να µην εκτελούµε τις συνταγές; (Πάλι το κασκέτο του Γκεβάρα θα βγάλουµε στον πάγκο).

 

Υπόγειες διαδροµές…

 

Στην ετήσια έκθεση για το 2009 του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, µεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «ένας όµως λεπτοµερής διασταυρούµενος έλεγχος µεταξύ των προµηθειών φαρµακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, µπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδροµές µε κατευθυνόµενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης. Το πρόβληµα µπορεί κάπως να αντιµετωπιστεί µε το να µη θεωρούνται ως έξοδα και να εκπίπτουν φορολογικώς από τις φαρµακευτικές εταιρείες οι δαπάνες για το συνεδριακό τουρισµό, οι δε παροχές προς τους ιατρούς να θεωρούνται δωρεές, γιατί σε τελευταία ανάλυση το δηµόσιο, δηλαδή οι φορολογούµενοι πληρώνουν ένα µεγάλο µέρος των δαπανών αυτών».

 

«Σε αυτόν τον κόσµο όσοι αγαπούνε (…τα δωράκια) τρώνε βρώµικο ψωµί /κι οι πόθοι τους ακολουθούνε υπόγεια διαδροµή…». Έτσι, είναι γιατρέ µου. Το είπε και ο Σαββόπουλος. Τώρα µε τι «αεροπλάνα και βαπόρια» θα πας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για το Παγκόσµιο Νευροψυχιατρικό Συνέδριο, µη ρωτάς εµένα. Άλλοι κάνουν τα κουµάντα.

Πάντως στις λύσεις που προτείνει ο κ. Ρακιντζής για να αντιµετωπιστούν –κάπως, όπως λέει– οι «υπόγειες διαδροµές» που οδηγούν στην κατευθυνόµενη συνταγογραφία, δεν είδα να προτάσσει το – πανταχόθεν προβαλλόµενο- αίτηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Περίεργο. Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο από όλους εµάς ή είναι περισσότερο ρεαλιστής από ό,τι περιµέναµε; Κάποια στιγµή θα το µάθουµε κι αυτό..

 

Η νέα Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας)

 

Νέα αρνητική λίστα φαρµάκων για τους ασφαλιστικούς οργανισµούς έχει καταρτιστεί από τον Ε.Ο.Φ. και αναµένεται να ισχύσει από την 1η Σεπτεµβρίου, καθώς η λίστα που θα περιέχει τα συνταγογραφούµενα φάρµακα δεν πρόκειται να είναι έτοιµη πριν από το τέλος του έτους.

Θα περιλαµβάνει 718 ιδιοσκευάσµατα από διάφορες κατηγορίες και θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα λίστα των Μη Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο των προϊόντων που δε θα αποζηµιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισµούς, έστω κι αν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό (όπως φάρµακα για καρδιοαγγειακές παθήσεις, αντιφλεγµονώδη, φάρµακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, ψυχοδιεγερτικά κλπ.).

Αυτή τη φορά όµως, πρόκειται για φάρµακα τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί µε δυνατότητα διαφήµισης ως OTC, αλλά για συνταγογραφούµενα φάρµακα που αποτελούν συµπληρωµατικές θεραπείες και επιλέγεται τώρα η εξαίρεσή τους από τη φαρµακευτική δαπάνη, µετακυλώντας το κόστος τους στους ασθενείς. Διευρύνονται έτσι οι κατηγορίες των µη συνταγογραφούµενων φαρµάκων και στα lifestyle προϊόντα, όπως για παράδειγµα τα φάρµακα για αδυνάτισµα και τα φάρµακα για τη διακοπή του καπνίσµατος.

 

Ήταν lifestyle, που σηµαίνει ότι µπορούσαν να συνταγογραφηθούν από τα ασφαλιστικά ταµεία, υπό προϋποθέσεις, σε περιπτώσεις συνοδών παθήσεων, τώρα µετατίθενται στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., οπότε πάει να κλείσει κι αυτό το «παραθυράκι». Γιατί µου έχει σφηνωθεί στο µυαλό η ιδέα ότι δια αυτής της πλαγίας οδού από εδώ και µπρος πολλά από τα σύγχρονα φάρµακα δε θα προλαβαίνουν καν να γράφονται σε συνταγή ασφαλιστικού ταµείου; Έλα ντε!

Μη φανταστείτε όµως ότι πρόκειται για µια καθαρά περιοριστική και κατάφωρα ανάλγητη πολιτική που στερεί το σύγχρονο φάρµακο από τον ασφαλισµένο και µεταθέτει την κοινωνική φροντίδα στους ώµους του πολίτη. Το αντίθετο. Πρόκειται για µια εµπνευσµένη στρατηγική Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) που εφαρµόζει η κυβέρνηση. Το σκεπτικό της; Ο κόσµος που δε θα έχει λεφτά να πληρώσει τα µοντέρνα φάρµακα από την τσέπη του, θα προσέχει πολύ περισσότερο την υγεία του ώστε να µην καταφεύγει σε αυτά. Παράδειγµα: θα κόψει το κάπνισµα «µαχαίρι», θα γίνει πιο τακτικός στις κενώσεις του ώστε να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα, δε θα τρώει σα γουρούνι για να µην παχαίνει και επιβαρύνει και το καρδιαγγειακό του, θα βγάλει από το µυαλό του το σεξ, θα ξυρίζεται εξολοκλήρου-σύµφωνα µε τη νέα µόδα- για να µη φαίνεται η τριχόπτωσή του, κ.ο.κ. Μιλάµε για µεγαλόπνοη πολιτική ΠΡΟΛΗΨΗΣ στο γενικό πληθυσµό, όχι αστεία!

 

Τι θα δούνε ακόµα τα µατάκια µας…

 

Στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου 7 Αυγούστου 2010, η δηµοσιογράφος Ελένη Κωσταρέλου καταγράφει πειστικότατα πως έπεσε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ διευρωπαϊκό κύκλωµα απάτης µε φάρµακα:

«…Έλληνας φαρµακοποιός εξάγει τα φθηνά ελληνικά φάρµακα, χωρίς να διαγράφει, όπως οφείλει, τα κουπόνια µε ανεξίτηλο µελάνι. Παραλήπτης των φαρµάκων αυτών είναι συνάδελφός του σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά προτίµηση εκεί όπου το συγκεκριµένο φάρµακο έχει υψηλή τιµή, προκειµένου να µετατρέψει µετέπειτα τη διαφορά σε κέρδος.

Τα κουπόνια που δε διαγράφηκαν επιστρέφονται στον Έλληνα φαρµακοποιό, µέσω του ταχυδροµείου, µε µια απλή συστηµένη επιστολή. Τα ίδια κουπόνια των φαρµάκων που είχαν εξαχθεί συνταγογραφούνται στην Ελλάδα και υποβάλλονται σε ασφαλιστικά ταµεία για την είσπραξη του αντιτίµου...

...Αρµόδιοι παράγοντες του ΣΔΟΕ τονίζουν ότι ακόµα και... τεχνηέντως αφήνονται σε χαµηλά επίπεδα οι τιµές ορισµένων φαρµάκων. Είναι τα φάρµακα αυτά που θα εξαγάγουν επί παραδείγµατι στη Γερµανία ή στην Ιταλία, όπου οι τιµές πώλησης κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ώστε να υπάρξει κέρδος, τόσο για τον Έλληνα εξαγωγέα, όσο και για τον συνάδελφό του Γερµανό ή Ιταλό εισαγωγέα…».

 

Η κοµπίνα είναι γνωστή σχεδόν από… αρχαιοτάτων χρόνων. Το ΣΔΟΕ (και η καλή δηµοσιογράφος ) τώρα την ανακάλυψε.

Το ενδιαφέρον όµως αυτής της ιστορίας βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο. Εδώ έχουµε να κάνουµε µε µια συγκλονιστική αποκάλυψη! Το ΣΔΟΕ αποκαλύπτει (εµµέσως πλην σαφώς) ότι µέσα στην κοµπίνα (εκτός φυσικά του φαρµακοποιού, του γιατρού, κτλ.) βρίσκεται το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, υψηλά ιστάµενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αν όχι ο ίδιος ο υπουργός! Διότι από ποιους «αφήνονται ..τεχνηέντως σε χαµηλά επίπεδα οι τιµές ορισµένων φαρµάκων», έτσι ώστε να επωφεληθούν κάποιοι Έλληνες εξαγωγείς και ξένοι εισαγωγείς; Από αυτούς που καθορίζουν κάθε φορά τις τιµές των φαρµάκων, φυσικά!

Εγώ πάντως διερωτώµαι γιατί το ΣΔΟΕ δεν … έχει στείλει ακόµα εισαγγελέα στο υπουργείο Ανάπτυξης ή γιατί δεν έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη µετά από αυτό το δηµοσίευµα… Λέτε να πάµε σε συγκάλυψη ενός τέτοιου τεράστιου σκανδάλου;

 

Ο κος Ηλ. Μόσιαλος, οι «βλακώδεις» δογµατισµοί του Δ.Ν.Τ. και η πικρή αλήθεια...

 

…Διαφαίνεται πως η κυβέρνηση αρχίζει ήδη να συζητεί τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων.

Για παράδειγµα, όσον αφορά στο θέµα των φαρµακείων, στις αρχές Αυγούστου ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλ. Μόσιαλος τόνισε µιλώντας στο Κανάλι 1: «Αυτά που λέει το Δ.Ν.Τ. στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι δογµατισµοί βλακώδεις. Πρέπει να ξεφύγουµε από αυτές τις ιδεοληψίες. Το θέµα της Υγείας δεν το κατανοούν. Και δεν το κατανοούν γιατί δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Ας βάλουν τα στοιχεία κάτω µία φορά, υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι που φέρνουν τεχνογνωσία».

Και σηµείωσε: «Θα είναι πρόβληµα αν δώσουµε περισσότερες άδειες και αφήσουµε το σύστηµα όπως είναι τώρα. Θα γίνουν περισσότερα φαρµακεία, τα οποία για να επιβιώσουν θα πιέζουν τους γιατρούς να γράφουν περισσότερα και πιο ακριβά φάρµακα. Ήδη έχουµε περισσότερα φαρµακεία... διπλάσια από τους Βέλγους και εικοσαπλάσια από τους Σουηδούς. Τι θα µας προσφέρει το άνοιγµα; Θα δηµιουργηθεί µεγαλύτερος ανταγωνισµός; Όχι».

 

Ενώ αν δεν αφήσετε το σύστηµα όπως είναι τώρα, κ. Μόσιαλε, και το αλλάξετε;

Αν, για παράδειγµα, καταργήσετε τη σταθερή τιµή του φαρµάκου προς τα κάτω, επιτρέποντας εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταµεία ή/και τους ιδιώτες; Αν µειώσετε ή κλιµακώσετε το ποσοστό µας στο κέρδος; Διότι, όπως όλοι έχουµε καταλάβει, το πρόβληµα ανταγωνισµού που δηµιουργούν τα «κλειστά» επαγγέλµατα δεν εστιάζεται στους περιορισµούς άσκησης της λειτουργίας τους (προκειµένου για τα φαρµακεία αποστάσεις, πληθυσµιακά κριτήρια κτλ.) όσο –και κυρίως– στα προκαθορισµένα από το κράτος ποσοστά κέρδους.

Θυµηθείτε αποσπάσµατα από την έκθεση του Ιδρύµατος Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ): «κατώτατες ή συνιστώµενες τιµές, προκαθορισµένα ποσοστά κέρδους, συγκεκριµένο ωράριο εργασίας, προϋποθέσεις έκδοσης αδειών κλπ. δρουν ενάντια στη µεγιστοποίηση του ανταγωνισµού»... «µε τη σηµερινή κατάσταση τα ποσοστά κέρδους που επιφέρουν οι περιορισµοί του κράτους σε διάφορα επαγγέλµατα είναι κατά 15% υψηλότερα σε σχέση µε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη»... «Κάπως έτσι µπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Αν αρθούν οι περιορισµοί και το ποσοστό κέρδους πέσει στο µέσο όρο της ευρωζώνης, τα οφέλη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ακόµη σηµαντικότερα», κλπ, κλπ.

Ελπίζω να καταλάβατε ότι όλοι αυτοί οι –δήθεν– υπερασπιστικοί ισχυρισµοί του κ. Μόσιαλου για το επάγγελµά µας και οι µύδροι που –δήθεν– εξαπέλυσε κατά του κακού Δ.Ν.Τ., µάλλον ρίχνουν στάχτη στα µάτια µας για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την κυβέρνηση η –ειληµµένα– καταδικαστική για τον κλάδο απόφαση για την κατάργηση του –πάλαι ποτέ– σταθερού ποσοστού κέρδους του ελληνικού φαρµακείου.

 

Κι εµείς, παιδιά, να το πιστέψουµε…

 

…Το φαρµακείο δεν αποτελεί µονόδροµο για το νέο φαρµακοποιό.

Μπορεί να εργαστεί, αµέσως και χωρίς περιορισµούς, στη φαρµακοβιοµηχανία και γενικά στις φαρµακευτικές επιχειρήσεις, στις φαρµακαποθήκες, στα νοσοκοµεία, στις ιδιωτικές κλινικές, στα ασφαλιστικά ταµεία, στις διευθύνσεις υγείας των νοµαρχιών κλπ… Μπορεί επίσης να διαδεχθεί ένα συνταξιοδοτούµενο φαρµακοποιό. Ας σηµειωθεί ότι οι φαρµακοποιοί πλέον συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στην ηλικία των 70 ετών. Όπως επιβεβαιώνεται και από τον ΟΑΕΔ, στο χώρο των φαρµακοποιών δεν υπάρχει ανεργία...

(Από την ενηµέρωση του Π.Φ.Σ. µε τίτλο « Το φαρµακείο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κλειστό επάγγελµα» µε αφορµή δηµοσιεύµατα στον Τύπο, σχετικά µε τα λεγόµενα «κλειστά επαγγέλµατα».)

 

Σωστή η κίνηση του Π.Φ.Σ. να ενηµερώσει το ευρύ κοινό για τις απόψεις του κλάδου για το θέµα του ανοίγµατος του επαγγέλµατος.

Όµως, εµείς θα αναδείξουµε και τις χιουµοριστικές πλευρές (πάντα υπάρχουν) του θέµατος.

Πρώτον, αυτή η –πληρωµένη- ανακοίνωση προορίζεται αποκλειστικά για το κοινό και όχι για τους φαρµακοποιούς. Γιατί µε αυτήν την προϋπόθεση πάρθηκε και η άδεια από τον –ισόβιο- πρόεδρο του Π.Φ.Σ. να θιχτεί το θέµα που αφορά στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 70.

Δεύτερον, το συγκεκριµένο τµήµα της ανακοίνωσης προσφέρθηκε να συντάξει -ευγενώς προσφερθείς- ο ίδιος ο διοικητής του ΟΑΕΔ, µε στόχο να απεγκλωβίσει επιστηµονικό δυναµικό που λιµνάζει στα φαρµακεία και να το στρέψει εκεί όπου πραγµατικά υπάρχει ανάγκη, µεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο όσον αφορά στην πρόσληψη όσο και στην επαγγελµατική και οικονοµική ανέλιξη του φαρµακοποιού. Εκεί όπου η αγκαλιά του κράτους αλλά και των ιδιωτών «χωρίς περιορισµούς», χωρίς δεσµεύσεις παραµένει –εδώ και χρόνια- γενναιόδωρα ανοιχτή και φιλόξενη στους απόφοιτους των φαρµακευτικών σχολών. Στο δηµόσιο –κυρίως- αλλά και στον ιδιωτικό τοµέα. Βέβαια για λόγους οικονοµίας του κειµένου παραλήφθηκαν και οι άφθονες θέσεις που περιµένουν το φαρµακοποιό στα πανεπιστήµια, τα ερευνητικά κέντρα, τους οργανισµούς ελέγχου του φαρµάκου, στα δάση και τα βουνά, αλλά αυτές θα δηµοσιευτούν στην επόµενη ανακοίνωση, όπως µας πληροφόρησε το Γραφείο Τύπου του Π.Φ.Σ.

Ευτυχώς, γιατί η ζωή δεν περιµένει και συνεχώς δηµιουργούνται νέες θέσεις εργασίας…

 

Factoring ή Fucktoring*

 

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής που αποκάλυψε στην εφηµερίδα «Real money», στις 8 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, οι οφειλές των ασφαλιστικών οργανισµών προς τα 4.000 φαρµακεία της Αττικής αγγίζουν το ποσό των 118 εκατ. ευρώ...

…Σηµειώνεται ότι το 52% των φαρµακοποιών σήµερα έχει αποταθεί στην Τράπεζα Πειραιώς (πρόγραµµα Πειραιώς Factoring) εκχωρώντας τα τιµολόγια των ασφαλιστικών ταµείων, ώστε να πληρώνονται από αυτήν, καταβάλλοντας τον ανάλογο τόκο ( ξεκινώντας από ονοµαστικό 4,6%, έχει ξεπεράσει το 7% στο 2010 και αναµένεται το 2011 να φτάσει το 10%).Πολλοί φαρµακοποιοί ειδικά για το Δηµόσιο (ΟΠΑΔ) έχουν εκχωρήσει τα τιµολόγια τους - από τον Ιανουάριο µέχρι και σήµερα - στην τράπεζα, έχουν πάρει τα χρήµατα και πληρώνουν συνέχεια τόκους, µέχρις ότου το δηµόσιο πληρώσει τις τράπεζες.

 

Όταν στην τράπεζα θα έχει αποταθεί το 100% των φαρµακοποιών και το δρόµο του ΟΠΑΔ θα ακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα ταµεία – και το Ι.Κ.Α. - κάνω µια πρόταση: να εκχωρήσουµε στις τράπεζες όχι µόνο όλα τα τιµολόγια των ασφαλιστικών ταµείων αλλά και τα ρευστά, το ταµείο µας δηλαδή, τα πάγια, τα πάντα. Όλο το µαγαζί βρε αδελφέ. Κι ας µας δίνει η τράπεζα κάτι να ζούµε αξιοπρεπώς. Ξέρω, θα µε περάσετε για τρελό, αλλά εγώ είµαι απλά προνοητικός. Με αυτά που µας επιφυλάσσει στο µέλλον το Δ.Ν.Τ, έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι θα το βάλουµε το λουκέτο. Και από το να γίνουµε δηµόσιοι υπάλληλοι, όπως µας θέλει το Κ.Κ.Ε. (µε τα χάλια που πάει να γίνει και το δηµόσιο), καλύτερα ιδιωτικοί και στην ασφάλεια των τραπεζών. Αυτές, σε τελική ανάλυση, δε θα πτωχεύσουν ποτέ, ενώ το κράτος έχει ήδη πτωχεύσει. Άσε που όλο και κάτι θα «τσιµπάµε», καµιά µετάταξη στο ταµείο, στην εξυπηρέτηση µεγαλο-πελατών, στη χρηµατοδότηση εξαγωγών-εισαγωγών, που έχουν τα «τυχερά» τους, κι ακόµα µπορεί να πάρουµε κανένα µπόνους για περισσότερες πωλήσεις, για επίτευξη στόχων κτλ., κτλ. Γιατί, λοιπόν, να µην το προλάβουµε από τώρα;

 

* Το ευφυολόγηµα από το farmakopoioi.blogspot.com

 

Παρανοµούντες φαρµακοποιοί... µνησίκακοι συντάκτες...

 

Ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος εξέδωσε Δελτίο Τύπου µε αφορµή δηµοσιεύµατα για φαρµακοποιούς που εµπλέκονται σε δραστηριότητες παράνοµης συνταγογράφησης, στο οποίο µεταξύ άλλων, αναφέρεται:

...« Ο Π.Φ.Σ. καλεί τα αρµόδια όργανα της πολιτείας σε όποια περίπτωση τεκµηριώνονται φαινόµενα σαν αυτά που είδαν πρόσφατα το φως της δηµοσιότητας να επιβάλουν και να υλοποιήσουν τις ανώτατες προβλεπόµενες ποινές και παράλληλα να επεκτείνουν τις έρευνές τους µε στόχο να σπάσουν τα κυκλώµατα, µέρος των οποίων, όχι µοναδικό, είναι και οι φαρµακοποιοί».

 

Καλά, ο Π.Φ.Σ. τι έχει στο Γραφείο Τύπου του, ηλεκτρολόγους; «Μέρος (…όχι µέλος) κυκλώµατος». Εµένα η ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. µε κάνει να αισθάνοµαι σαν ηλεκτρική αντίσταση (κι ας µην είµαι ένοχος)...

Από την άλλη, τι µνησικακία κι αυτή... Άκου «όχι µοναδικό…». Εντάξει, δεν τη στήσαµε µόνοι µας τη «δουλειά». Εντάξει, µόνο εµάς πιάσανε. Ήταν µέσα και ο γιατρός, ο υπάλληλος του ασφαλιστικού ταµείου, ο βιοµήχανος και τόσοι άλλοι. Είναι σίγουρο πως κάποιος από αυτούς µας κάρφωσε; Πρέπει κι εµείς να «δώσουµε» κι αυτούς; Δηλαδή πώς το παίζουµε; Σαµψών; Αποθανέτω η ψυχή µου µετά των άλλων φίλων (αλλοφύλων);

Μη χάσουµε και την αξιοπρέπειά µας, βρε αδελφέ!

 

Ηλεκτρονικές συνταγές από την 1/1/2011

 

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Κόσµος του Επενδυτή» (21/8/2010), ηλεκτρονικά θα καταχωρούνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συνταγές από τους γιατρούς των ασφαλιστικών οργανισµών, θα εκτελούνται από τους φαρµακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που αναµένεται να συζητηθεί στην ειδική επιτροπή της Βουλής προκειµένου έως το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο µέσα στο Σεπτέµβριο να ψηφιστεί, φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη µέσω Διαδικτύου µιας διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών, µε στόχο να ελεγχθεί µία από τις κρισιµότερες λειτουργίες της υγείας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας, το µέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρµοστεί αρχικά στον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) σε όλη την Ελλάδα από τις 15 Οκτωβρίου.

Βέβαια µέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά, αφού ακόµη και οι τεχνικές και οργανωτικές διαδικασίες που απαιτούνται δεν προσδιορίζονται στο σχέδιο νόµου. Απλώς προβλέπεται ότι «ο υπουργός θα διαπιστώσει τη συνδροµή των τεχνικών και οργανωτικών προϋποθέσεων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα ορίσει την έναρξη εφαρµογής του συστήµατος ανά φορέα».

Στο σχέδιο σηµειώνεται πως λόγω του ιδιαίτερου τεχνικού χαρακτήρα των διαδικασιών και των εφαρµογών και της µεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την τεχνολογική εξέλιξη, δε συµπεριλαµβάνονται τεχνικά θέµατα και λεπτοµέρειες. Στην ουσία βέβαια η απόφαση για το ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν και ποιες εταιρείες θα εµπλακούν στην εφαρµογή του συστήµατος είναι πολιτική και θα ληφθεί σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας µε το Μαξίµου, καθώς η εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αποτελεί µόνο δέσµευση της χώρας µας προς την τρόικα των δανειστών µας, αλλά και προσωπικό στοίχηµα του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρµογή του συστήµατος είναι υποχρεωτικά η ύπαρξη υποδοµής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης internet) σε ιατρεία, φαρµακεία και ασφαλιστικούς οργανισµούς. Για τα ασφαλιστικά ταµεία τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαµβάνει ο φορέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας που συντηρεί ήδη βάση δεδοµένων των ασφαλισµένων όλων των ταµείων, βάσει του Ενιαίου Αριθµού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

 

...«Στην ουσία βέβαια η απόφαση για το ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν και ποιες εταιρείες θα εµπλακούν στην εφαρµογή του συστήµατος είναι πολιτική και θα ληφθεί σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας µε το Μαξίµου...».

Και επειδή πολιτική ίσον µίζα και διαφθορά, παιδιά ετοιµάστε τα κουταλοπήρουνα, το φαΐ ζεσταίνεται. Και στο τραπέζι θα είναι ένας-και τι ένας- λιγότερος. Δε θα κάθεται η Siemens. Όλα πάντως θα γίνουν µε διαφανείς διαδικασίες, µην έχετε την παραµικρή αµφιβολία γι’ αυτό. Το κόστος του γεύµατος πάνω στο τραπέζι δε θα είναι µεγάλο. Εδώ ο Βγενόπουλος το έδινε τσάµπα πριν λίγους µήνες το σύστηµα. Είναι και η γνώση –και η σχετική της εκµετάλλευση - του όλου «κυκλώµατος» της φαρµακευτικής περίθαλψης... Καλή όρεξη πάντως σ’ αυτούς που η πατρίδα όρισε «να φυλάνε Θερµοπύλες», το δηµόσιο συµφέρον εννοώ.

Όσο για µας; «...Η φαρµακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταµείων, που για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, µέσω της εφαρµογής του νέου συστήµατος θα µειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης...». Με τις υγείες µας!

 

Στη διάγνωση είµαστε πρώτοι…

 

Στην ετήσια έκθεση για το 2009 του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, στην οποία και παραπάνω αναφερθήκαµε, σηµαντική θέση στο «κεφάλαιο» διαφθορά καταλαµβάνει και ο χώρος της υγείας –συγκεκριµένα το κοµµάτι της υγείας που απασχολείται µε τη διαχείριση των νοσοκοµείων και την προµήθεια υγειονοµικού υλικού. «Σηµαντική οικονοµική αιµορραγία προκαλούν, επίσης, οι υπερτιµολογήσεις των χρησιµοποιούµενων ιατρικών µοσχευµάτων, µηχανηµάτων κλπ.», αναφέρει µεταξύ των άλλων ο κ. Ρακιντζής ενώ παρατηρεί ότι «πολύτιµα µηχανήµατα δεν έχουν τεθεί σε χρήση επί σειρά ετών ώστε οι εξετάσεις να γίνονται ιδιωτικώς εκτός νοσοκοµείων, έχει δε καταγγελθεί ότι πολλές εργαστηριακές εξετάσεις µε πανάκριβα αντιδραστήρια εκτελούνται σε δηµόσια νοσοκοµεία για λογαριασµό ιδιωτικών εργαστηρίων».

 

Πάρτι διαφθοράς, λοιπόν, στη νοσοκοµειακή περίθαλψη! Μηχανήµατα, µοσχεύµατα, διαγνωστικές εξετάσεις σε έναν τρελό χορό εκατοµµυρίων. Αλλά εκεί δεν αγγίζουµε. Ίσως, γιατί «οποιαδήποτε παρέµβαση µπορεί να σταµατήσει τη ροή της προµήθειας του υγειονοµικού υλικού», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Γενικός Επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης. Πιο εύκολα, βλέπεις, είναι τα πράγµατα στο φάρµακο. Και µε µικρότερο κόστος. Γενικότερα… Άσε που η ροή της προµήθειας δε σταµατά µε τίποτα. Ποιος θα τη σταµατήσει;

 

Και στα δικά µας!

 

Νέο σύστηµα για την αγορά φαρµάκων από τα νοσοκοµεία θα εφαρµοστεί από το τέλος Σεπτεµβρίου, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, και πλέον η προµήθεια των σκευασµάτων θα γίνεται όχι µε βάση την εµπορική ονοµασία αλλά τη δραστική ουσία σε νοσοκοµειακή συσκευασία.

Όπως επισηµαίνει στην «Κ.Ε.» η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περί τα µέσα Σεπτεµβρίου ο ΕΟΦ θα αποσαφηνίσει τις θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων θα γίνονται οι διαγωνισµοί στα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση όλων των φαρµάκων και των ασθενειών στις οποίες απευθύνονται, προκειµένου στη συνέχεια να υπάρχει και προσδιορισµός των αναγκών για κάθε νοσοκοµείο ξεχωριστά.

 

Και στα δικά µας, και στα δικά µας! Δραστική ουσία και στα φαρµακεία, το νέο µας επαγγελµατικό όραµα! Το µυρίζω, έρχεται το δικαίωµα υποκατάστασης! Όταν εφαρµοστεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δε θα µπορεί ο γιατρός του ασφαλιστικού ταµείου να γράψει τίποτε περισσότερο πέραν του «επιτρεπτού», εκεί πάνω στην εξαθλίωσή του, στην ανυποληψία του από τις εταιρείες, θα αναδυθούµε –εκ της τέφρας µας, πάντως- εµείς.

Και κοιτάξτε τα σηµάδια πληθαίνουν: σε έρευνα αγοράς που πραγµατοποίησε η εταιρεία φαρµακευτικού µάρκετινγκ Melico, όπου καταγράφει τις απόψεις των ιατρικών επισκεπτών σχετικά µε τις επιπτώσεις από την αλλαγή του µακρο-περιβάλλοντος των φαρµακευτικών εταιρειών (εφηµ. «Διάγνωση», 4/8), η πλειοψηφία των ιατρικών επισκεπτών θεωρεί πως θα συνταγογραφούνται λιγότερα και φθηνότερα φάρµακα, θα µειωθεί η συνταγογράφηση πρωτοτύπων φαρµάκων, ενώ θα αυξηθεί τόσο η συνταγογράφηση γενοσήµων όσο και η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας.

Τι σας έλεγα; Δε θα αργήσει η ώρα που θα γίνουµε οι κυρίαρχοι στη φαρµακευτική περίθαλψη!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενδέχεται να σχετίζεται με οπτική νευροπάθεια
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους






Σχετικά άρθρα

«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί
ΠΦΣ:Δεν θα δεχθούμε να εφαρμοστεί ο OTP σε συνταγές φαρμάκων
Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Φ.Σ. Κοζάνης: Διοργανώνει ημερίδα για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα
Και καλωσορίζει τη νέα της διαδικτυακή πύλη εφημεριών
Πίεση στα φαρμακεία λόγω των ποικίλων ελλείψεων φαρμάκων
Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά